Forum

Posao na Brodu => Brodska odjeljenja ~ Departments => Photo Department => Topic started by: achtung_dichtung on 13/October/2016

Title: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 13/October/2016
Nisam aktivni korisnik foruma, i ovo je moj prvi post a već tema, tako da ću prvo da se izvinim Šefu ako nisam trebao da otvorim novu temu. Ali dva dana brljam i nisam našao neku na koju bih se nakačio (eventualno su sve iz 10/11 godine, a primetio sam da nije poželjno reanimirati takve stvari).


Dakle, ja ću se prvo predstaviti pa ću preći na iskustvo sa safe cruise-om. Šef i vi sa foruma (pogotovo tsunami) ste mi mnogo pomogli, pa bih da doprinesem i ja. Nadam se da ću i ja slati svoje dogodovštine sa brodova  :run:.

Već godinama se kanim za takav korak, i zaista mislim godinama, jer sam prešao 35+ godina, ali (kao i većina njih koji se nikada ne okušaju) sam samo pričao okolini da ću jednom otići na brod.
Fotografijom se bavim preko 5 godina prvenstveno kao stoker.
Počeo sam od ilustracija pa kupio nikon D3100 kada se pojavio. Pa knjigu od Scott Kelby-ja. I počeo da učim o fotkanju, jer sam o tome znao koliko da upalim aparat na auto mode. Iskren da budem bio sam ogorčen sa D3100 tvrdeći da i i***t aparat pravi bolje fotke. Na shutterstocku su mi odbijali sve fotke koje sam slao. Dok nisam naučio da ne slikam na auto, ni na shutter priority a pogotovo ne na aperture priority.
A onda sam sa onog reflekota za auto radionice (koji me je naučio kako da podešavam white balance u photoshopu) prešao na pravu rasvetu, kupio blic,kupio d3300 (odustao od d7100 zbog 12-24mm), i vremenom napravio lepu kolekciju objektiva.

A onda su polako počele da stižu preporuke da slikam svadbe, krštenja, dečije rođendane...pa žurke za firme...sajmove. Pa na kraju i proizvode (čak sam došao i do toga radim dizajn oglasa koji izlaze u novinama i banere za sajteve).

Jednom pre neku godinu, na nekoj žurci, sretoh momka koji radi za "image". Krenemo mi da pričamo, mene uvek privlačila ta priča o brodu (još od kad mi je ortak neke 98 godine otišao da bude kuvar) međutim došli mi do tehnikalija. Vidim ja, brate, ja mogu da mu držim kurs. Pošto sam iskren po prirodi, ja mu to i kažem. Kaže on u fazonu "ma, najmanje je bitno znanje o fotografiji. Ja ni ne znam da koristim svetlomer i ne koristim ga. Poenta je da ja odlično prodajem fotke". To me je malo, zbunilo. Kažem ja mojoj ženi, "majko moja, ako su njega primili, pa onda ja prolazim garant".

I tako pre nekog meseca, vozim se ja sa bratom (koji takođe godinama priča da će da ide na brod da bude personalni trener, i nikad ništa konkretnije od toga) i on spomene da treba da se upozna sa nekom devojkom koja radi na brodu i neki menadzer jer tamo. Ja mu odmah kažem da je pita da li im trebaju fotografi. Međutim, sutradan, ja razmišljam "ma, šta da čekam, ionako ništa neće biti od toga, samo možeš da ubediš sebe da si kao nešto preduzeo, ali eto, nemaš sreće".
Krenem da gugalm i naravno čim sam pritisnuo "enter" prva ponuda je bila ovaj sajt.

Krenem ja da listam. I posle nekog vremena ukapiram da uglavnom jedni drugima preporučujete "princess" kao najbolju za osoblje, a pogotovo fotografe.
Caka je što je teže upasti nego u "image". Ok, pronađem ja da sa njima radi "safe cruise" i opaaa, za malo jačih mesec dana intervju.Super.

Odmah ja pošaljem njima mejl i na mejl prikačim link do mog portfolia na shutterstocku.
Posle nekih 10ak min, stigne mi mejl od Đorđa da dođem sutra na razgovor.
Dođem ja lepo, porazgovaramo na engleskom, ja mu objasnim šta sam do sada radio (uglavnom kao šef odeljenja po tržnim centrima, godinama kao organizator prodaje-bio šef za preko 50 radnika) i onda smo prešli na fotografiju.
Pitao me je kako bih postavio svetlo, kako bih slikao dete, koju opremu imam, koliko svadbi sam slikao.

Kaže mi Đorđe da bi bilo dobro da izvolontiram u nekoj foto radnji, da vidim kako se fotke štampaju.

Ok. Vrtim ja ceo dan neke radnje. Ili me odmah odbiju il uzmu broj da daju gazdi, koji mi se nikada ni ne javi.
Reko ja "bato, od telefona nema ništa, ajde malo u šetnju". I prvo pa muško. Uđem u jednu od poznatijih u centru Beograda. I iskreno kažem gazdi. "druže, prijavio sam se za brod, za cv bi mi značilo da upišem da znam kako radi labaratorija, treba mi i pismo preporuke da sam radio ko svadbaroš kod vas i treba mi potvrda da sam završio kurs kod vas. Samo ću da gledam. A ako nešto znači, bavim se fotografijom i imam napredno znanje u photoshopu".
I on odmah kaže "ok, smislićemo nešto". Ja ne verujem, da neko tek tako hoće da ti pomogne, prvi put me video u životu.
I tako nedelju dana ja dolazio na 2-3 sata kod njegovog radnika. Pomagao da se menjaju hemikalije, on mi sve otvarao pokazivao kao da sam mu brat rođeni.
Na kraju sam i ja sređivao fotke za štampu, u tom programu od foto laba. Na kraju sve oni meni lepo napisaše i overiše. Ja i dalje u čudu da neko tek tako bez ikakve koristi hoće da pomogne totalnom strancu.

Kad sam pribavio sve papire, odnesem ih u safe cruise. Kod preljubaznih devojaka.
Dao 50 evra za prevod i sređivanje dokumenata.
I kazaše mi da će trening i intervju biti početkom oktobra.

TRENING I INTERVJU:

Pre tačno 8 dana, u hotelu na Bežaniji, počeo trening. Bilo nas je oko 50-60 za sve departmente, a nas fotografa 4.
Trening je trajao par sati. Najviše pažnje što se tiče staff pozicija su posvetili sigurnosnim procedurama i
njihovim c.r.u.i.s.e. vrednostima.
Sutradan smo imali marlins test u internet kafiću na nbgd (25 evra). Prošao sam ga sa 95%.
Izuzetno je lak.
Generalno u celoj priči, mene je plašio moj engleski. Imam dobar fond reči, razumem skoro sve iz filmova i emisija na tv-u, nego ja i inače brzo pričam, a onda još kad treba da prebacujem misao iz jednog jezika na drugi, pa u sekundi ne mogu da se setim reči koju bi i u pola noći znao, zabaguje mi mozak i onda zabagujem i ja, i počnem da blejim ko ovca, jedno 5 sekundi dok mi se sistem ne reboot-uje oT. Mada nekad tako zabaguje, da se setim kako Mister No pali svog pajpera jednim dobrim šutom kaubojske čizme. :smack:

Onda smo produžili u hotel na Bežaniji, još malo predavanja. I onda smo imali test.
Test je bukvalno bio to što su nam i predavali, tako da ko god je slušao (a ljudi iz safe cruisa su se potrudili i da sve lepo objasne i da što više nas ustane i odgovori na ista pitanja tj. da se odgovor ponovi što više puta) znao je odgovore.
Kada smo završili taj uopšteni deo, dali su nam questionnaire za departmente za koje konkurišemo.
Za nas fotografe, pitanja su bila koju opremu koristimo i kakva su nam iskutva sa svadbama, šta je white balance, da opišemo postavku rasvete, da li bi oblačili kostim i šta je depth of field.
Sa obzirom da mene zaista interesuje fotografija i da barem jednom nedeljno čitam neki članak na engleskom, meni je bilo lako da opširno odgovorim na pitanja i trudio sam se da što više i pišem.

Sutradan je u hotelu na nbgd, bio razgovor sa Italijanima.
Kao i svi prisutni i ja sam imao tremu, koja je na kraju prerasla i u suve usne i usta koja su mi se skupila ko da sam pojeo pokvarenu Japansku jabuku.
Rekli su mi da sam sledeći i bukvalno sam sat vremena stajao ispred vrata, dok su kandidati za ostale departmente ulazili i izlazili. Samo jedan Italijan je intervjuisao nas fotografe.
Dok sam čekao, ohrabrivao sam ostale kandidate, podsećao ih da se smeju, da se i ako im zabaguje mozak smeju, da gledaju u oči, da budu pozitivni i sigurni u sebe.
Na kraju došao red i na mene. Osmeh nisam skidao od kada sam zakoračio u hotel.

Kako sam zakoračio u salu i išao ka Italijanu, rekoh sebi, "sad je vreme da radiš onako, kako si druge savetovao".
Širok osmeh i sveže popravljen zub (reko da ja počnem da već sad popravljam zube, da neki ne krene na brodu da zeza), ja njemu vojvodo on meni serdare ;)
Mlad Italijan, deluje raspoloženo (doduše par njih koji su pre mene bili kod njega, su bili prezadovoljni nakon razgovora sa njim, iako su pre ulaska bili u stanju Bambija koji doziva majku).
Nije me pitao ništa od stvari koje smo učili na predavanjima.
Samo me pitao da se predstavim i interesovalo ga šta mi kaže žena,što oću da idem na brod. Odmah je krenuo sa pitanjima o iskustvu u fotografiji, koju opremu imam.
Kako sam se raspričao, posle par minuta je tražio da mu dam usb sa svojim fotkama. Ja mu dam, on krene da lista svadbe. Samo gleda, ništa ne progovara.
Reko ja sebi "crni sine volim ja onu pesmu "the sound of silence" ali mani ti to, prekidaj tišinu". I kako on gleda, a ja sam krenem da mu objašnjavam koji objektiv je korišćen, koja podešavanja.
Pogledao on nekih 10-15ak slika i video da ima više foldera.
A ja napravio foldere sa najboljim slikama koje imam al iz različitih klasa events,studio,outdoor,illustrations
Kliknuo na studio, a meni tu stokerske fotke neke devojke, kolači, hrana, raznorazne stvari...u suštini najviše sam poneo te fotke da vidi i nivo mog znanja photoshopa. Par puta sam mu u toku razgovora i napomenuo da imam napredno znanje photoshopa,illustratora,indesigne-a,adobe flasha.
Zainteresovao se, pa otvorio i illustrations, tu sam popakovao vektore za koje sam procenio da bi mu bili interesantni tj. raznorazni "SALE" baneri, raznorazni vektori za rođendane i praznike (pogotovo Božić), abstraktne pozadine. To mu je bilo interesantno.
I na kraju otvorio outdoor folder. Iskreno, i mene je moja žena pitala, što to nosim, interesuje ga kako slikam svadbe, a ne jahte po lukama, mačke po ulicama i proplanke po planinama. Ali njemu se to najviše svidelo. Svaku od 30 fotki je pogledao na barem 2sec. Generalno meni su street life and landscape najomiljenije teme fotografije.
Poneo sam te fotke jer opet pokazuju moj nivo znanja, kad slikaš recimo životinje na ulici, nemaš ti mnogo vremena da se nameštaš. Brzo podešavaš aparat i potežeš brže od senke Taličnog Toma. To sam mu i rekao. On se čak na par fotki i vraćao i tražio da mu objasnim gde sam slikao,kako sam slikao.
Ja mu pričam da na letovanjima ustanem u cik zore, i rentiranim kolima obilazim zalive, dok nema ljudi a Sunce tek izlazi. A i da volim da sa drugarom koji isto fotka, vozim bajseve i fotkamo.
E, tu se on još više ozari, i on vozi bicikl. Pa smo malo o tome pričali. I posle nekih 30 min (od kojih je barem 15min gledao fotke labudova,mačaka,pasa,zaliva,talasa,planina i proplanaka) kaže on meni "you were good". Iskreno sam se nasmejao i rukovao sa njim. Jer je zaista bio prijatan razgovor. Ni jedne sekunde nije prekidao moj odgovor nekim pitanjem, pokušavao da me zbuni, menjao teme.
Zaista, ko da sam sa nekim novim prijateljem seo na kafu i objašnjavao mu o fotografiji. Moj utisak još u toku razgovora je bio "prolazim".
Posle razgovora sam sačekao devojku iz safe cruisa da je pitam kako sam se njoj činio, kaže "bio si odličan".

Isti dan su nam svima poslali mejl, gde nas obaveštavaju da ćemo pričekati koju nedelju za odgovor da li smo prošli ili ne.
Međutim sutradan, u petak, meni stigne mejl, da sam prošao razgovor sa Italijanom i da se njegova preporuka i moj test, šalju u Ameriku u direkciju. I da ću odgovor čekati nekoliko nedelja, kao i da može da se desi da mi zakažu intervju preko skype-a. Valjda ako njih u Americi nešto bude kopkalo, pa malo da me isproveravaju.
Juče, u utorak, me zove Đorđe iz safe cruise-a, da mi kaže da sam na sajtu gde su mi rekli da deponujem moje fotografije, ostavio "private" podešavanja i da ne može da ih vidi.
Ja iste sekunde odem da ispravim to, a sajt nešto usporeno radi, posle 2min zove me on ponovo, da vidi dokle sam stigao. Kažem ja sebi "Pero sine, očigledno si stigao na red kod Amera". I tako je izgleda i bilo.

Danas (7 dana posle intervjua sa Italijanom) mi je stigao mejl od safe cruisa da sam dobio poziciju PHOTOGRAPHER  :rofl: i da čekaju garantno pismo od princess-a, da bih krenuo sa procedurom vađenja vize i lekarskim pregledom.

Nadam se da će ovaj post, barem malo značiti vama koji se razmišljate da se prijavite,kad budem završio pregled i vizu, ovde ću napisati šta je i kako je bilo.

Moja apsolutna preporuka je za SAFE CRUISE. Verujte mi, preporučio bih ih i da nisam prošao. U životu sam imao kontakt sa raznoraznim agencijama iz raznoraznih sfera.
Zaposleni iz safe cruisa su veoma profesionalni i ljubazni. Brzo odgovaraju na mejlove. Proveravaju vaš cv i dokumentaciju, ako ima propusta il treba dopuna, isprate to do kraja, nije samo da vas obaveste i puj pike. Jednostavno od prvog mejla, preko predavanja, intervjua i sad mejlova da sam prošao imate utisak da vas neko ko zna svoj posao, sigurno vodi kroz proceduru. Izuzetno su ažurni i ljubazni.
Ja ne tražim ni više a pogotovo ne manje. Tako da zaista moram da ih pohvalim.

Takođe bih se još jednom zahvalio šefu za ovaj forum i još jednom da se izvinim ako nisam trebao da otvaram novu temu, ali nisam našao ni jednu gd ebih se prikačio.
Title: Re: princess photographer - safe cruise prijava,test,intervju...moje iskustvo
Post by: Silber Mann on 13/October/2016
Odlicno!! Cestitam na ulozenom trudu i dobijenom poslu!  :clapping:

I ja se slazem sa tobom, da je safe cruise dobra i profesionalna agencija.
Imao sam takodje veoma pozitivno iskustvo sa njima pre 5 godina.

Sve najbolje i mirno more!  :uzdravlje:
Title: Re: princess photographer - safe cruise prijava,test,intervju...moje iskustvo
Post by: svašta on 14/October/2016
Mada nekad tako zabaguje, da se setim kako Mister No pali svog pajpera jednim dobrim šutom kaubojske čizme.

:)
Title: Re: princess photographer - safe cruise prijava,test,intervju...moje iskustvo
Post by: svašta on 14/October/2016
meni je uvijek godra kad neko ko voli fotografiju hoce da radi ko fotograf, a ne zato sto je lakse od konobarstva npr
Title: Re: princess photographer - safe cruise prijava,test,intervju...moje iskustvo
Post by: pspman on 14/October/2016
Bravooooooo svKa cast....
Title: Re:
Post by: vecitisanjar on 14/October/2016
"the sound of silence" - moj si covek :-)

Bravo! Samo napred i javljaj dalja desavanja.. Hvala ti na opsirnom i motivacionom tekstu, znaci nama koji tek treba da prodjemo kroz te pocetne korake o kojima si pisao.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Title: Re: princess photographer - safe cruise prijava,test,intervju...moje iskustvo
Post by: CEO on 14/October/2016
Čestitam matori, imaš sva potrebna znanja i vještine za posao, uporan, motiviran, pozitivan, ... da ne nabrajam.
Naučio si puno o fotografiji, a na kruzeru ćeš naučiti o prodaji, vidjećeš svijeta, zaradit ćeš para i lepo se skući i osiguraj za par tri četiri ugovora, da ne vraćaš kredit i hraniš bankarske službenike 30 godina kao mnogi.
 :clapping:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: Juli on 14/October/2016
Divna prica, divan post!!
Hvala ti sto si podjelio s nama, zelim ti svu srecu i dobro svijetlo   :plovim:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 25/October/2016
Kao što obećah, ostalo je još da napišem o med. pregledu i vizi.

Vrlo brzo nakon obaveštenja da sam primljen, Stigao mi je mejl iz "safe cruise" da mi je stiglo LOE. I da što pre počnem proceduru zakazivanja za vizu i med. pregled. To je bilo u četvrtak popodne.U petak pozovem kliniku Ristić da mi za ponedeljak zakažu preglede. Odjurim do moje lekarke da mi da karton sa vakcinama i da mi da izveštaje o operaciji nosa (slomili mi nos kad sam izigravao Čak Norisa na Brankovom mostu u 3h ujutru, i branio druga od više pijanih klinaca...doduše Čak bi ih iščakao...ima li neki akcioni glumac da služi da ga drugi glumac mlati  :smack: ? A da, Dolph Lundgren...eto izigravao sam njega  :tuctuc: ). Elem, pošto kod moje doktorke nisam zakazao već sam došao na "lepe oči" čekao sam skoro 2h. Ok dala ona meni to.

Sad trk kući da popunim formular za ambasadu. Iz "safe cruisa" sam dobio sve lepo sažvakano u pdf-u. Šta,gde i kako popuniti. Ali, laganim tempom i proverama svake strane kad je završim, meni je trebalo oko 2h da popunim. Šta sad majka mu stara, već je prošlo 18h, ne znam da li radi banka. Ajd, pokupum se i odem do banke pa ako rade super, ako ne sutra, što kaže moj omiljeni filozof Del Boj "he who dares, wins". Banka intesa, je radila, službenik je odmah znao o čemu se radi, dao mi tu potvrdu da je čuvam.

U ponedeljak ujutru sam otišao do Ristića. Pregled je trajao skoro 3h. Sve to ide pljas pljas ko na pokretnoj traci. Čim sam to završio, otišao sam do "safe cruisa" da skeniraju šta im sve treba od tih papira.

Kad sam došao kući, vidim da je uplata za ambasadu legla. Odmah zakažem prvi slobodan termin. Bilo je termina za 7 i 8 dana i onda par nedelja popunjeno sve.
Jutros u 09:30h sam imao zakazan termin. 78 mi staje ispred kuće a vozi taman do Dedinja, pa jedno 300m napred pešaka do ambasade. Ja sam mislio da će biti par ljudi. Kad ono ispred ambasade jedno nas 30ak. Taman super, i momak koji je isto fotograf i bio je samnom na razgovorima i obuci, čeka u redu. Vrlo brzo to ide, čovek iz obezbeđenja proziva, stanete u red, uzmu vam mobilni, daju prpusnicu i pošalju vas niz dvorište u čekaonicu. A tamo, majko moja, ja ako sam mislio da sam se prevario misleći da će da bude nas par pa ispred ambasade nas 30ak, nisam očekivao da će u čekaonici da bude još jedno 40ak ljudi. Unutra još par kuvara, sa obuke.Čekali smo oko 1h. Pri ulasku, devojka za šalterom pogleda koju vizu tražite, da vam broj, sednete čekate da prozovu broj. Dođete do šaltera, radi naš čovek tj. razgovor na našem "što ideš,šta ćeš da radiš,planiraš da ostaneš". Ok sedi. Sednem. Čekam. Opet prozovu moj broj. Hello, Hello i ja tebi. Skenira mi prste. Pa opet idi sedi. I na kraju posle nekih 1h, prozovu me za šalter. Bukvalno ovako "Hello, how long have you worked as a photographer, ok, do you have relatives in usa, ok, your visa is approved, bye".

I eto. Čekam da mi za dan dva stigne pasoš u dhl. Da i to odnesemu "safe cruise" pa da čekam termin za ukrcavanje. :yeah:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 03/November/2016
Aruba, Jamaica, ooh I want to take you to
Bermuda, Bahama, come on pretty mama...

I da zaokružmi tj završim temu.
Pre par munuta me zvali iz SAFE CRUISE da me pitaju da li 9.11. mogu da budem na Arubi, brod ROYAL PRINCESS (prvo pa najbolje :banana: ). Rekoh "naravno" pre nego što sam i ukapirao da mi je let za jedva 4 dana.  :pad:

U svakom slučaju, javiće mi detalji čim pre. Kad imam let i tako to šta mi već treba.
U glavnom, malo me sad hvata frka, ali ovo sam hteo za ovo sam se spremao zadnjih par meseci tako da sam dobio i šta sam tražio  :yeah:


Dakle da rezmiram, koga interesuje koliko traje sve do ukrcaja:

-01.10. počeo trening u organizaciji SAFE CRUISE
-03.10. razgovor sa Italijanima
-05.10 javljeno da sam prošao, vadio usa vizu, med. pregledi
-03.11. termin za ukrcaj

Datumi su malo gore dole par dana. Ali poenta je da je prošlo mesec dana od kad sam prošao intervju do dana kad mi je javljeno kad i gde se ukrcavam.

Moram da napomenem da sam negde na forumu, pročitao komentar jednog člana koji je u photo lab (koliko se sećam) da princessu fale fotografi i da je njegovo mišljenje da oni koji budu prošli razgovor, neće dugo čekati na ukrcaj.

Moj savet svima koji bi da se prijave i razmišljaju o kruzu. Ne čekajte i ne odugovlačite. Budite sigurni u sebe i u svoje znanje (morate da imate znanje, možete da ulepšavate CV ali lako će da vas provale da li znate iole da slikate) i obavezno budite nasmejani i optimisti. I obavezno prelistajte ovaj forum uzduž i popreko. Mnogo je bolje kad unapred znate šta vas čeka. Želim vam svima sreće i brzinu dešavanja, kakvi su se meni desile.

Moja preporuka za SAFE CRUISE. Još jednom kažem, zaista bih ih preporučio i da nisam prošao.

Nadam se da će mi u ekipi biti neki član sa ovog foruma. A posebno se nadam da ću se brzo navići na posao a pogotovo brodski život, pa da šaljem dogodovštine.

Hvala vam svima još jednom, posebno šefu. Smatram da ovaj forum ima VELIKE zasluge za moj ukrcaj na ROYAL PRINCESS  :plovim: .
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: CEO on 03/November/2016
 :clapping:
Title: Re:
Post by: lasmar on 03/November/2016
Svaka čast na trudu i uspehu! Biće ti dobro tamo, ima gomila ljudi sa ex-yu prostora. Samo hrabro! Srećan put i mirno more!
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 04/November/2016
Ne znam da li sam spomenuo. Od nas četvorice koji smo konkurisali za fotografe, nas dvojicu su primili a dvojica su otpala. Tako da kao što rekoh, morate da imate neko znanje (što više, to bolje, naravno).
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 04/November/2016
stvari su se izmenjale...
neće biti što mi je juče rečeno

Aruba, Jamaica, ooh I want to take you to
Bermuda, Bahama, come on pretty mama...

već će biti

do you come from a land down under...


Pre nekih 2 sata su me zvali iz safe cruisa , da je došlo do promene plana, idem na EMERALD PRINCESS ukrcavam se u Melburnu. Stigli su mi svi papiri. Malo je tesno sa vremenom, zbog vize (da je barem danas četvrtak).

U svakom slučaju sve sam popunio, ispratio kurira sa najlepšim željama i samo mogu da čekam i da se nadam, da su Australijanci brzi kao Ameri, pa da tačno za nedelju dana (11.11.) vatam avion preko Dohe do Melburna. :pilot:
Title: Re:
Post by: lasmar on 04/November/2016
Moj prethodni brod :)  I ja idem za Melburn preko Dohe samo dan posle, 12.11. na Golden. Ima sasvim dovoljno vremena za obe vize, MCV se dobija brzo online a tranzitna se završi za 2, 3 dana.
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 05/November/2016
@lasmar

Daj molim te reci mi, da li se plata prima u Američkim ili u Australijskim dolarima. Do sad su mi sve informacije bile da je u usd, ali juče radim neke testove, tamo spominju Australijske.
Da znam da u intesi tražim instrukcije za uplat eu AUS dolarima.
Title: Re:
Post by: lasmar on 05/November/2016
Plata se prima u USD.
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 05/November/2016
Volim Bendzamina više nego leba  :money:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 08/November/2016
I ovim postom, se definitivno završava moja prva faza.
11.11.2016. ujutru polećem put Melburna via Dohe. Provodim ceo dan tamo i noćim u hotelu i 13.11. se ukrcavam na "EMERALD".
Tako se završava moja priča "lov na zeleni dijamant"  :run:
Možda je to i neka povezansot, jer mi je inače jedna od najomiljenijih pesama Eddy Grant - romancing the stone (numera iz istoimenog filma , koji je neki nesrećnik preveo kao "lov na zeleni dijamant - smaragd - emerald...mada prevod je mogao da bude i drastično gori kao npr. Jim Carrey "cable guy" "crevna napast"    oT ) .

U zavisnosti od gužve na brodu, slaću tu i tamo neke izveštaje, da znate kako se snalazim. Što kaže Balašević "poslednji krik iz Savane".

Još jednom, hvala vam svima, posebno šefu i ekipi iz safe cruisa, uglavnom komuniciram sa Majom ali verujte i ostali su super. Evo i danas kad mi je poslala obaveštenje, mi je stavku po stavku napisala šta sve treba i gde i kako (a ja planirao da postavim to pitanje, ali kao već i par puta do sada, nema potrebe, sve ide organizovano, kao po loju...samo radite šta vam i kako vam kažu i zaista imate taj osećaj sigurnosti i podrške, baš kada vam kroz glavu prolaze misli "čekaj, šta sad" "kako beše ono, gde da kliknem" "a treba ovo da popunim a ono da potpišem ili obrnuto"). Zaista ću im po povratku odneti tepsiju princes krofni.

Onima koji se razmišljaju da li da se upuste u priču a posebno onima koji čekaju intervju, želim zaista sve najbolje.

Ako ima nekoga da hvata isti let kao i ja, neka se javi. Pa da u Melburnu osvežimo grlo nekim Australijskim pivom  :uzdravlje: 
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: pspman on 14/November/2016
 :pilot:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 06/June/2017
Evo i mene nazad.

Iskustva su mi podeljena i sasvim realna, 5x sam počinjao da pišem, al se uvek završavalo da obrišem jer pišem i opširno i konfuzno.

Dakle da bi bilo svima jasnije, ja ću pisati kratko i po stavkama, a ako ikoga išta zanima slobodno neka pita.

-posao fotografa na brodu je 70% prodavac 30% fotograf

-apsolutno savetujem da se prijavite, ma za bilo koju poziciju, ali dobro razmislite. Nemoj da žurite kao jedan momak, koji je hteo pošto poto i što pre, pa zaglavio kao perač sudova. A mogao bez problema da ode u accomodation il da bude carpenter (Bog da te vidi ako odeš u stolare il električare)

-sve je to kao neki rijaliti. Putnici se non stop menjaju kao i zaposleni. Većina zaposlenih se zna sa prethodnih kruzeva. Kako dođe novi odmah je svima najbolji prijatelj. Svi se nešto grle ljube, glume ludilo. A podmeću klinove jedni drugima. Pijani se potuku u sobi. Ogovoaraju se iza leđa a posle 5min se grle i ljube. I najomiljeniji sport, spletkarenje.
Morate da shvatite da je sve to kao ona dečija igra "muzička stolica" gde 5 klinaca igra oko 4 stolice i kad muzika stane ko pre stolici njegova stolica a jedna će da izvisi.
Za promociju spremni su na sve. Od najgoreg spletkarenja do spavanja sa menadzerom.
Tako da veoma često nije čak ni presudno da se ubijate od posla i prodaje. Desi se da neko lošiji od vas dobije duplu promociju.

-Nemoj da unosite svoje srce u to. Meni je ovaj forum neverovatno mnogo pomogao. Jer šta god da mi se dešavalo. Od prvog dana i scene gde se vozim kombijem od hotela ka brodu i iza ćoška odjednom se pojavi ogroman brod...pa do iste te scene samo unazad, gde iza ćoška nestaje brod dok me bus vozi ka aerodromu.
Sve se dešava kao po nekom scenariju. Od lepih do loših i veoma loših stvari. Kad ukapirate da to ne može da se izbegne i da je jednostavno to nešto što svi moraju da dožive, bude nekako lakše.

-Posao nije težak, po mom mišljenju jedan od lakših na brodu, zato nas i većina posade nešto ni ne gotivi, pogotovo konobari.

-Bilo je dana kad se radilo 13h a i dana kad se radilo 4h. Al uglavnom je neko radno vreme bilo 8h. Tako da sam ja 5 dana nedeljno skor 2h provodio u teretani, za putnike.

-Obišao sam mesta koja sam samo mogao da sanjam. Kupao sam se sa ajkulama na Bora Bori. Da mi je to neko pre godinu dana rekao, rekao bih mu da je lud, da je šansa da idem na Bora Boru ista ko i da sletim na Mesec.

Tako da dolazimo do glavne stvari. Ne razmišljajte mnogo i ne gubite vreme. Neverovatno se lako i brzo stigne do broda. Samo morate sa sobom da prelomite i da se iscimate oko dokumentacije i procedura.

-Većina fotografa, blage veze sa fotografijom nije imala pre nego što je došla na brod. Sve se da naučiti.
Naravno važno je kako slikate, al kompaniji je mnogo važnije kako prodajete i kako bookujete platinum studio.

Kao neko ko radi od svoje 20e a sad imam skoro 40. Nagledao sam se svačega po firmama i ekskurzijama sa firmama. Tako da me ništa od ovoga na brodu nije da kažeš, razočaralo, pokolebalo il iznenadilo. Od spletkarenja do par "veselih" devojaka iz crew bara.
Veoma sam srećan, da sam video svojim očima da i stranci imaju iste vrline i mane kao i mi. Da nisu ništa bolji. To mi je važno, jer sam ja od onih koji su pričali, ma idem odavde u normalan svet.
Svakako mene ta ideja nije napustila, sad kad sam ga video, još sam odlučniji. Al važno mi je da sam video svojim očima, a ne da je sve po principu "kako mali Perica iz Srbije zamišlja da tamo negde nešto funkcioniše".

Takođe moj savet vam je da se uvek svima smejete, javljate. Da sve to prihvatite kao neku avanturu, što zapravo i jeste. Dajte uvek svoj maksimum, jer se lako primeti da li se neko trudi il se ne trudi.

Ako vam je loša ekipa, imajte na umu da se tamo skoro cela ekpia menja na par meseci, ljudi non stop dolaze i odlaze. Isto važi i ako vam je super ekipa. Tako da su tamo non stop neke promene. U krajnjem slučaju vreme brže prođe.

Ume da bude teško kad stojite 4h na direktnom Suncu bez hlada na 40+ stepeni. Al posle tih 4h vi ste slobodni i odete da se kupate na nekoj ludilo plaži na Fijiju, posle uveče odradite još sat vremena i gotovi ste. A onaj jadan konobar, radi ceo dan, ne da neće izaći sa broda nego neće imati prilike ni kroz prozor da vidi.

Sad lvl1 od prvog dana radi sve u galeriji, od slaganja slika do prodaje i naplate na kasi. Posle nedelju dve ćeš i slikati na pozadinama. Posle par meseci ćeš slikati pozadinu na formal night-u.
Sve se nauči, ja sam učio sistemom eliminacije. Što ovaj putnik grli ženu, sledeći put ne grli ženu, al što nisi sklonio cveće...sledeći put ne grli ženu, nema cveća...al što ima room card oko vrata...itd...itd.

Sve se nauči, samo se trudite i pokažite dobru volju.

Upoznao sam gomilu dobrih i gomilu loših ljudi. Znači ništa drugačije nego ovde. Naravno loše izbegavate a sa ok ljudima je veliko iskustvo imati kontakt. Da saznate kako se živi u J. Africi, Kanadi, Meksiku...
Sve ste u pravu što ste pričali za Filipince.

Kad na jednu stranu stavite destinacije koje vidite, pare koje zaradite, pozitivna iskustva sa ljudima širom sveta, zalaske iznad Pacifika, kupanje sa ajkulama, jata delfina...

I par budala i par teških situacija.

Pa jedne sekunde se ne bih razmišljao, opet bih uradio sve to ponovo.

I idem za mesec dana na novi ugovor.

Ja sam imao sreću, imao sam dva cimera, jedan Srbin a jedan Kanađanin i oba su mi bili ko braća.
Veoma je važno kako se slažete sa cimerom. Jer ta mala soba (koliko god mala to je luksuz u odnosu na one kutije šibica koje koriste "crew") je neko vaše mesto da se opustite i odmorite.

Ja sam kupio gitaru na Tasmaniji, jer me sviranje strašno opušta. Al sam više išao u teretanu. Eto koliko se radi, 5 dana nedeljno skoro 2h svaki put. Fotografi imaju dosta slobodnog vremena (naravno zavisi i od menadzera). Tako da imate vremena i da prošetate lukom, idete u teretanu,spavate popodne i idete do crew bara. Samo se organizujte.

Opet, šefe hvala na forumu, sad kad vratim film, ja sam se osećao kao da sam već odradio neki ugovor, toliko se toga može naučiti iz postova.

Svima vama koji planirate da odete na brod savetujem da prečešljate ovaj forum.
Jer npr. ako vam se desi neka teška situacija pogotovo nepravda kojima brodski život obiluje, mnogo je lakše kad se setite da se nekome sa foruma desilo to isto, da je preživeo, otišao na još jedan ugovor i napredovao.

Shvatite to kao partiju karata. Možda vam je jedan ugovor upao neki loš menadzer il asistent, al u sledećem dobijete bolje karte.


Veliki broj ljudi kuka da im je dosta broda i da im je to poslednji ugovor, al svi se oni vraćaju nazad.
Verujte mi, isto vas drndaju tamo ko što vas drndaju po firmama na Balkanu, a onda, kad me već drndaju nek me drndaju za 3x veće pare i kupanje na Bora Bori.

Šta god da vas interesuje il vam nije jasno, pitajte me pa ću da objasnim.
Igram trenutno world of tanks, pa nemam vremena da mnogo pišem.

ŠEFE još jednom hvala do neba za ovaj forum

ps ja sam dobio preporuku za promociju na lvl 2
samo se trudite, smejte se i samo pozitivno!
 :run:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: CEO on 06/June/2017
 :clapping:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: pspman on 09/June/2017
 :money: :money: super post...  na kom si brodu bio??
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 09/June/2017
emerald. Sledeći bi trebalo da bude Regal, al se nadam da će mi ga promeniti. Jer su me svi sa odeljenja zaplašili pričama da je Regal smrt za fotografe. A i bez toga, dali su mi god. odmor 3 meseca a ugovor 5 meseci. Tako da sam poslao Italijanima mejl, da mogu slobodno da me pošalju ranije na brod, pa da budem regularno 2 meseca god. odmor 6 meseci ugovor, pa se nadam da će mi u istom trošku promeniti i brod.

Najviše bih voleo da dobijem Aziju (Japan-Koreja)...al što se tiče toga Regal ubija sa destinacijama u periodu kad bih trebalo da odem (Skandinavija, prelazak Atlantika, NY-Kanada, Karibi) samo što su me svi živi zaplašili da ću koske ostaviti tamo.

Što mi reče jedan sa odeljenja "da sam Indijac, molio bih se svim bogovima da mi promene brod"  :pop1: ="" :moli:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 15/July/2017
Mali update.
Juče sam dobio nov ugovor, definitivno idem na "Regal" i u avgustu, al važno je da su mi već prihvatili promociju na lvl2  :money:  :run:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: svašta on 15/July/2017
nek ti je s hajrom hairli
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: pspman on 19/August/2017
Super. Vidimo se u decembru na Regalu))
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: Silber Mann on 08/December/2017
Zanimljivo mi bilo ovo da iscitam. Ja sam bio Lab manager na emeraldu kad si ti otisao, od juna do pocetka decembra. :)
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 26/February/2018
Alle alle.
Evo  mene i posle drugog ugovora. Vreme leti kad radiš na brodu. Odeš na šest meseci i kad se vratiš u zemlji se ništa nije promenilo...i dalje novogodišnja rasveta koji god da je mesec u pitanju i taman za izbore :).

Elem, ovaj ugovor mi je bio mnogo bolji nego prošli.
U suštini, trebalo bi da je obnuto jer je 2/3 ugovora bilo na Karibima sa 5 i 8 dana kruzevima. Kratki, naporni, putnici sa manje para al raspoloženi da se raspravljaju,kradu slike,slikaju slike telefonima...tako da bi namakao target moraš više da se napregneš nego za kruz od 11 dana od ny do kvebeka il kao što sam na prošlom ugovoru imao, oko Novog zelanda.

Početak ugovora mi je bio fenomenalan. Jer smo imali te kruzeve od NY do Kvebeka. Dugi, fini i bogati putnici. Imaš vremena da obiđeš sve luke i bez ikakve frke da dostigneš target, bukuješ platinum.

Mene je takođe ubola ekipa ovaj put, tako da mi je to mnogo značilo kad smo prešli na Karibe.

U trenutku kad sam došao na Crown bilo je nas 5 Srba ;). Računajući i Menadera i lab menadzera.

Kad smo se spustili na Karibe, shvatio sam zašto dobar deo fotografa koje sam upoznao, ne voli Karibe i Aljasku.

Kruz od 5 dana. Majko moja. Embarkation, pa formal night sledeći dan, pa dan rasprodaje u kombinaciji sa gangwayom. Pa uspeš da izađeš. Pa opet sea day i rasprodaja.

Sva sreća nama su kruzevi bili u rasporedu 8+8+5 dana. Tako da kad su ovi od 8 dana, jes da imaš 2 formala. Al opet uspeš da izađeš i da se okupaš.

Mada dosta sve zavisi i od menadzera. Mesec dana pred kraj došao je novi menadzer, srećan sam što mi nije bio on većinu ugovora. Njegovi rasporedi su bili da prpi*aš majčino mleko.
Al uz dobar tim, stoni fudbal, pivo i coentro sve se lakše prevali preko ramena.

Dobio sam preporuku za lvl 3.

Tako da za sledeći ugovor se nadam da ću biti lvl 3, imati dobar tim,dobrog menadzera i da ću biti daleko od kariba i Aljaske ;)
Iako mi je ovo tek drugi ugovor, radio sam sa njih 4 sa kojima sam radio i prethodni ugovor, šta više sa njih dvoje sam odradio skoro ceo prethodni i skoro ceo ovaj ugovor ;)

Ako nekoga nešto zanima neka pita
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: pspman on 12/April/2018
Pozdrav Pero... ne voli niko Aljasku inKaribe, ali na Aljasci su pare... Ne bi voleo da znas kako nam je ovde sa Meksickom Rivijerom))) lep pozdrav sa Ruby Princessa
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: achtung_dichtung on 27/April/2018
ode pera na regal, na treći ugovor, vidimo se za 6 mseci :) :plovim:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: CEO on 27/April/2018
 :wave:
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: iggac on 27/April/2018
Jedna od boljih tema koje sam citao, svaka cast.
Title: Re: Princess photographer - Safe Cruise; prijava, test, intervju ... moje iskustvo
Post by: Drunken_Sailor on 03/August/2018
bravo care! :)