Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - TutaBugarin

Pages: [1]
1
Pitanja i Odgovori / Re: Sport kao iskustvo
« on: 31/January/2015 »
I da se nadovežem. Da li ja tim iskustvom u bavljenju sportom koje je "ogromno" stičem neku prednost nad onim koji je završio fakultet za sport, ali se nije nešto posebno bavio sportom? Koliko je cijenjen fakultet, zapravo, na brodu?

2
Pitanja i Odgovori / Re: Sport kao iskustvo
« on: 30/January/2015 »
Na drugo pitanje ti ne mogu odgovoriti, moja kompanija nema sport staff poziciju.

Što se tiče CV-a, itekako je poželjno u CV staviti svo relevantno iskustvo.
Pogledaj malo po netu šta je uopšte CV, šta on predstavlja, pa ćeš bolje razumeti šta bi u njega i kako trebalo da staviš.
Čak i relevantni hobiji, klubovi, volontiranje, seminari, kursevi... sve to ide u CV ako ima veze sa poslom za koji se prijavljuješ, ako lepo uklopiš u formu CV-a i pre svega ako ti podiže rejting u očima poslodavca (da vidi da si baš ti pravi čovek za željenu poziciju).

Nešto što najviše volim pročitat na forumu ovom je ono kad se pogodi u srž i čujem ono što želim. Eh, baš ti hvala, car si.

3
Znam da će ovo nekome pomoći, pa otvaram ovu temu da nabrojim nekoliko HoStela koji su jako jeftini u Sarajevu i s kojima nije teško doći do Ambasade Amerike.
Ovdje neću nabrajati one hostele koji po interijeru izgledaju k'o da je krdo napaljenih huligana proslavilo pobjedu Sarajeva nad Haugesundom.

Hostel Story

Cijena noćenja po osobi - 9,00 €
Od najbliže tramvajske stanice do ambasade - 7 stanica, 12 min vožnje.

Pansion Sebilj

Cijena noćenja po osobi - 10,00 €
Najbliža stanica -> ambasada - 6 stanica, ~10 min vožnje.

Hostel Inn

Cijena noćenja po osobi - 9,00 €
Najbliža stanica -> ambasada - 7 stanica, 12 min vožnje.

Hostel Franz Ferdinand

Cijena noćenja po osobi - (zavisno od datuma check ina) 12€-22€
Najbliža stanica -> ambasada - 5 stanica, 7 min vožnje. P.S. Kažu raja da nikad bolje spavali nisu i vidjeli čišćeg hostela.

Hostel Massimo

Cijena po osobi - 11€
Najbliža stanica -> ambasada - 5 stanica, 7 min vožnje.

Hostel Hayat

Cijena po osobi - 9€
Najbliža stanica -> ambasada -Isto kao i posljednje navedeni hostel.

Hostel Srce Sarajeva

Cijena po osobi - 7€ (nema doručka)
Najbliža stanica -> ambasada -       Kao i u gore navedenom hotelu.


Ovo su neki od hotela, najjeftiniji, najmanji i tako dalje pošto se zna da u Sarajevo ne dolazite da se provodite, žderete ko nenormalni i da se pljackate po bazenima i tako dalje, već da budete jednu-dvije noći i fajront.
I da, još nešto. Ako je negdje najlakše nać ambasadu Murrice - to je onda Sarajevo.
Gledali ste Mevlida kako rafala po ambasadi. Eh, on je to radio upravo sa tramvajske stanice.
Pređeš cestu, prođeš trotoarom 20 metara, gdje stretneš 2-3 do zuba naoružanih službenika kako gledaju u pod i điraju se oko onih stubova.
Ulaz u ambasadu je tek kada prepješačite trotoar, dođete do pješačkog prelaza i odmah je tu ulaz desno. Pošto ta ambasada ima pun qrc ulaza.
Eto, nadam se da sam pomogao bar malo. Ako vas zanima položaj hotela, drmni na Google Maps ime hotela i to je to. Tramvajska ti je vazda uz obalu Miljacke (Obala Kulina Bana).


Ova će lista biti redovno nadograđivana. Prolazim (must say) svaki dan pored ovih hostela i na samim ulazima se vidi da se dosta radi.
Nisam želio da vam ovdje dajem hostele, koji se nalazi ne Vratniku ili negdje na Hridu, pa da umjesto pred ambasadom završite na Orahovom Brijegu, da se ne uspijete snaći ili da ne možete objasniti taksisti ili kome već dokle da vas vozi i gdje da izađete.

4
Pitanja i Odgovori / Sport kao iskustvo
« on: 30/January/2015 »
U svom životu sam trenirao fudbal pola godine, plivanje pola godine, košarku godinu, parkour dvije godine, također i ples (breakdance club) nekih 5 mjeseci. Odnedavno sam počeo se baviti i atletikom po preporuci profesora sporta. Pošto su mi tu prepoznali veliki talenat, koji i sam vidim da imam (hvalite me usta moja style) i  nemam namjeru da prestajem sa tim ni za 5-6 godina. Sada imam 18 godina. Kada se, dajem primjer, budem u 23-24 godini prijavljivao za rad na brodu (planiram aplicirati za Sport Staffa, pošto kao što sam rekao otkako znam za sebe samo sport furam), da li bi od mene bilo korektno da u CV-u koji pošaljem agenciji navedem bavljenje sportom i trenažni proces kroz koji sam prolazio kao neko iskustvo, kao što recimo kuhari navode rad u kuhinji, konobari rad u restoranu i tako dalje.

P.S. Pročitah da je Princ na belom brodu slao direktno CV i prijavu agenciji u Majami za poziciju Assistan Information System Manager zbog toga što je to staff/oficirska pozicija. Da li se i za sport staffa pruža mogućnost direkt slanja u office CV-a i prijavnice, kako bi kojim slučajem izbjegao trošak provizije?

5
Predstavljanja / Re: Here we go !
« on: 30/January/2015 »
Brate, ja sam mlađi za godinu od tebe (malo više) i imam iste imperative kao i ti - brod i ugodnu za*****anciju tamo.

Danima čitam forum k'o da je ne znam ti što. Ponekad se pitam zašto forum broji samo moje posjete    oT .Informišem se o svom mogućim pozicijama koje postoje na brodu iako ne kanim ganjati iste, preporučujem jaranima da se prijave za ovu ili onu poziciju, pričam im svoja saznanja. Ja sam to ovako rasporedio. Sa 18,5 godina, naći ću neki poslić, lošije plaćen, s manje rada i preko njega skupljati keš za ovo, stisnut se dokle god mogu, ako mi ostane viška keša - potrošiti to negdje. Ne volim nigdje da se zadužujem, nit da molim nekog da mi da 1500 maraka sa famoznom pričom "vratiću kad mognem", to je nešto što mrzim pravo. Pa za tri godine radeći neki lošije plaćen posao mogu skupiti milju i po, pa makar i kondome prodav'o. Svaki dan sebe uhvatim u razmišljanju kakvi će standardi biti tada, kakav odnos će se desiti tada, kakve će se promjene u brodskoj industriji desiti do onih najsitniji recimo wireless i net na brodovima džabe, alkohol u sobama dozvoljen do onih većih, a vi sami smislite koje su to. Pozdrav. :)

6
Predstavljanja / Re: Pitanja vezana za posao
« on: 14/January/2015 »
To sto si ti opisao u zadnjem postu nema veze sa sport staff pozicijom. Na toj poziciji 90% vremena prodajes raznorazne preparate i sportske suplemente i od toga ti zavisi plata, nije ti fiksna, nema to veze sa organizovanjem turnira i zezanja sa gostima. Mislis da bi te neko na brodu placao za zezanje.  :neceici: Iako ta pozicija ima mnogo privilegija, ima tu i dosta kidanja zivaca, kao i na svakoj poziciji na brodu. Ako vec sad razmisljas kako bi gosta napadao, onda brod nije za tebe, gosti ce da ti postavljaju glupa pitanja i tu si da im se smjeskas i da odgovoris ljubazno, jer si za to placen.

Ne znam brate, gdjegod sam našao nekoga da opisuje SPRS poziciju, opisuje kao dobru zafrkanciju i odmor. Samo iz topica "Iz života i rada Sport Staffa" ti je dovoljno da vidiš koliko je to istaknuto - da se tamo za*****avaju na poslu i koriste flowrider i ostale pi***rije. Slijedim primjere momaka koji su opisali SPRS poziciju na forumu... i prema tome se orjentišem.

7
Predstavljanja / Re: Pitanja vezana za posao
« on: 14/January/2015 »
misliš da ti u sport staff ne mogu gosti dignuti živac?  :pop:
po tvom opisu najbiolja bi ti bila pozicija u staroj grčkoj kad su goleme lađe veslima pokretali, udri po veslu i ne pitaj ništa... šala mala... :D


Znam da bi i tu moglo biti svega, ali bar znam dati odgovor ispravan bez da me neko savjetuje. Da me upita neki Kinez koji nikad nije košarke u životu igr'o, već samo tamburo po knjizi 'kako se igra košarka' ili da mu objasnim neke stvari, koje su lagane. Ovamo samo udaraš brigu o gostima, brineš se jel nešto neko usrao i da mu ti ispravljaš greške, a dok na SPRS se uz zafrkanciju zabavljaš sa gostima, organizuješ turnire, tamo-vamo.

8
Predstavljanja / Re: Pitanja vezana za posao
« on: 14/January/2015 »
Crnčenje (koje se podrazumjeva za sve radnike na kruzerima), je najmanji problem. To mogu svi. Pa čak i oni koji misle da ne mogu.
Ono što ne mogu svi, je reći šefu "yes", kada je svima jasno da bi trebalo reći "no".

Upravo iz navedenih razloga gore bih radije radio kao SPRS nego kao Purser. Čitav život, otkako znam za sebe mi je stalno neki sport prisan. Fudbal, stoni tenis, mali fudbal, košarka, plivanje, parkour, jedno vrijeme i streljaštvo, biciklizam, atletika, street workout (ako se to može nazvati sportom). A sve mi je to "omogućila" jaka petlja. Što bi se kod nas reklo - imam muda za neke stvari. A i vidim da je odnos sa gostima na SPRS opušten i da je totalna zabava gore. Imaš svaki port off, privilegije velike i sve to. Zbog toga mi je ta opcija primamljivija više nego Purser, da se bakćem sa gostima i njihovim problemima.

9
Predstavljanja / Re: Pitanja vezana za posao
« on: 14/January/2015 »
Ono čime se mogu pohvaliti bar do sada je to što (napisah gore) mogu tegliti, raditi, crnčiti nenormalno i ne odustajem lahko od nečega. Drugi mi govore da sam "motivator", a i demotivatori u društvu me ne mogu pokolebati. A sve više i više čitam da tamo traže samo onoga ko će se sj**** od posla. Maloprije sam na jednom postu našao nešto kako su dvojica trojica momaka tek nakon prvog porta odustali i htjeli kući. Nikad nisam bio plačip**** i nije mi problem odvojenost od porodice niti ništa. Kratko i jasno, Balkanci traže izlaz iz ovog sivila (k'o i ja) i naletila im prilika da zgrabe šta zgrabiti mogu. Ali, nizak prag tolerancije...

10
ajme... de procitaj malo po forumu (ili jos bolje nek prijatelj procita)...


Kucam search "frizer" - Nothing found. Mislio sam da je ovako pametnije da sve saspem u jedno nego da pojedinačno tražim, i ako uopšte nađem išta.

11
Predstavljanja / Re: Pitanja vezana za posao
« on: 14/January/2015 »
Quote

Guest Services / Purser. To je otprilike pozicija gde su jezici najbitniji, jer je tu direktan kontakt sa putnicima, rešavanje pritužbi i pružanje informacija. Ali nisu samo jezici bitan faktor na toj poziciji, nego i koliko stresa možeš da progutaš i koliko strpljenja imaš za razne ljude i njihove neprijatne nastupe i negativnost. Zavisi kakav si karakter i šta ti leži, Guest Services mogu, ali i ne moraju biti dobar izbor za tebe.


Vjerujem u svoje znanje jezika. Al' karakter mi malo je*e stvar tu. Recimo, da mi neki gost pet puta u tri sata zove za neke gluposti i ponavlja ista pitanja, poznajući sebe, rekao bih mu da se goni u pi*du lijepu materinu. Jednostavno, famelijarno, smo takvi. Velike stvari nas ne mogu pokolebati i iznervirati, a na sitnicama ubijamo i koljemo od netolerancije. Trpio bih možda da se tu radi o slučaju da nazove 50 ljudi i da svaki treći ima različiti problem. To znam da bih mogao. A da me zove neki kosooki i da krene da mi crta kako ovo kako ono, da me pravi mutavim i da mi objašnjava stvari koje znam napamet - za njega ne bih strpljenja imao - jer bih ga otjerao...rekao sam gdje. K'o i svaki Bosanac, volim tegliti, raditi, krkati do iznemoglosti, trpiti velike stvari, ali kada dođe neki papak i zove te pet puta za istu stvar - meni to više liči na za*****anciju, tipa ono naše "Daj Dževada". Kad vidiš s kakvim parama plaćaju, dalo bi se sve istrpit. Kako starim, iz mjeseca u mjesec, tolerancija mi raste. Nekada sam znao za provokaciju roditelja skupo platiti. Kad me huja uhvati za sitnicu, lomim sve redom. Kako prolazi vrijeme shvatam da sam bio obična karina tad.

12
Eh ovako,

Imam prijatelja koji trenutno završava frizersku školu u Bosni (Sarajevo). Kao i svaki "zanatlija" održavaju mu se praktične nastave i predavanja vanškolska. U školi imaju engleski i njemački jezik obavezan. Pošto se meni, čitajući forum, dojmio rad na brodu kao izvrsna prilika za Balkansku besposličarsku gamad da ih dovede u red i da one normalnije dotjera, želio bih vas pitati neka pitanja. Dakle, ako bi mogli da odgovore ili CEO(Šef) ili neko ko je radio taj posao.

 Kolika je zarada frizera na kruzeru, zavisno od sati?
 Koliko za jedan sasvim normalan radni dan na brodu može zaraditi u frizeraju (tips+usluga)?
Imaju li frizeri na brodu svoj cjenovnik usluga ili se gosti džabaluka šišaju (što mi ne zvuči logično) pa im firma plaća mjesečno ugovoreni iznos?
 Da li, recimo, frizeri imaju neko slobodno vrijeme?
 Da li, naprimjer, ako krenu da izađu na nekom portu van, a priđe im mušterija i traži da mu se recimo skrati soluf ili da mu šiške popravi štajaznam, on ima pravo reći ne? Dakle, impliciram na ovo. Da li frizeri prestaju raditi kada se dolazi na port?
Da li frizeri imaju privilegije staffa ili crewa? Gdje im je zabranjeno boraviti?


Pročitao sam da im se plaćaju letovi, a vidim da se većinom samo staffovima plaća let. Međutim, frizer mi ne liči na staffa, al' ne znam možda griješim. Ispravite me.


13
Da li Royal Carribean ukrcava svoje radnike na području Europe, da ne moraju (kao Carnivalci) da idu po Majamiju, Los Anđelesu i ostalim američkim gradovima da se seljakaju?

Ovo pitam pošto sam čuo da dosta ljudi ide u Istanbul, u Vigo, Bilbao, Cittavecchiu, Rim, Grčku na ukrcavanje u RCCL, da im agenti olakšaju put i troškove.

14
Predstavljanja / Re: Pitanja vezana za posao
« on: 07/December/2014 »
Ovaj forum ne da sam isčitao, nego ga donekle znam napamet. Najviše me interesuje sport staff pozicija, bar do tada. Čitav život samo sport, ništa gudra, alko, duhan - samo sport. Al' eto, to je to.

15
Predstavljanja / Pitanja vezana za posao
« on: 04/December/2014 »
Imam 17 godina i planiram za 2-3 godine otići raditi na kruzer. Međutim imam neka pitanja koja me "tište", a to su:

Kada predajem aplikaciju da li je korektno ostaviti na menadžerima da odrede moju poziciju, nešto na fazon "leave it up to you"?
Da li smijem u mail/pismu napisati da se želim ukrcati na Mediteranu, da ne idem u Ameriku ili šta već?
Koliko je isplativ posao na kruzeru? Koji su to poslovi manje zamorni, a koji više? U kojim poslovima ima više "day off" i slobodnih sati?
Pričajući tečno engleski i donekle njemački, te poznavajući elemente španskog i italijanskog, koja bi mi pozicija odgovarala na brodu?
Da li se može birati (poslije određenog vremena) osoba sa kojom ćeš dijeliti kabinu?
Koja agencija je po pitanju usluga i uslova najisplativija? (plaćanje karte, level posla i tako te finese)

Pages: [1]