Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - TutaBugarin

Pages: [1]
1
Znam da će ovo nekome pomoći, pa otvaram ovu temu da nabrojim nekoliko HoStela koji su jako jeftini u Sarajevu i s kojima nije teško doći do Ambasade Amerike.
Ovdje neću nabrajati one hostele koji po interijeru izgledaju k'o da je krdo napaljenih huligana proslavilo pobjedu Sarajeva nad Haugesundom.

Hostel Story

Cijena noćenja po osobi - 9,00 €
Od najbliže tramvajske stanice do ambasade - 7 stanica, 12 min vožnje.

Pansion Sebilj

Cijena noćenja po osobi - 10,00 €
Najbliža stanica -> ambasada - 6 stanica, ~10 min vožnje.

Hostel Inn

Cijena noćenja po osobi - 9,00 €
Najbliža stanica -> ambasada - 7 stanica, 12 min vožnje.

Hostel Franz Ferdinand

Cijena noćenja po osobi - (zavisno od datuma check ina) 12€-22€
Najbliža stanica -> ambasada - 5 stanica, 7 min vožnje. P.S. Kažu raja da nikad bolje spavali nisu i vidjeli čišćeg hostela.

Hostel Massimo

Cijena po osobi - 11€
Najbliža stanica -> ambasada - 5 stanica, 7 min vožnje.

Hostel Hayat

Cijena po osobi - 9€
Najbliža stanica -> ambasada -Isto kao i posljednje navedeni hostel.

Hostel Srce Sarajeva

Cijena po osobi - 7€ (nema doručka)
Najbliža stanica -> ambasada -       Kao i u gore navedenom hotelu.


Ovo su neki od hotela, najjeftiniji, najmanji i tako dalje pošto se zna da u Sarajevo ne dolazite da se provodite, žderete ko nenormalni i da se pljackate po bazenima i tako dalje, već da budete jednu-dvije noći i fajront.
I da, još nešto. Ako je negdje najlakše nać ambasadu Murrice - to je onda Sarajevo.
Gledali ste Mevlida kako rafala po ambasadi. Eh, on je to radio upravo sa tramvajske stanice.
Pređeš cestu, prođeš trotoarom 20 metara, gdje stretneš 2-3 do zuba naoružanih službenika kako gledaju u pod i điraju se oko onih stubova.
Ulaz u ambasadu je tek kada prepješačite trotoar, dođete do pješačkog prelaza i odmah je tu ulaz desno. Pošto ta ambasada ima pun qrc ulaza.
Eto, nadam se da sam pomogao bar malo. Ako vas zanima položaj hotela, drmni na Google Maps ime hotela i to je to. Tramvajska ti je vazda uz obalu Miljacke (Obala Kulina Bana).


Ova će lista biti redovno nadograđivana. Prolazim (must say) svaki dan pored ovih hostela i na samim ulazima se vidi da se dosta radi.
Nisam želio da vam ovdje dajem hostele, koji se nalazi ne Vratniku ili negdje na Hridu, pa da umjesto pred ambasadom završite na Orahovom Brijegu, da se ne uspijete snaći ili da ne možete objasniti taksisti ili kome već dokle da vas vozi i gdje da izađete.

2
Pitanja i Odgovori / Sport kao iskustvo
« on: 30/January/2015 »
U svom životu sam trenirao fudbal pola godine, plivanje pola godine, košarku godinu, parkour dvije godine, također i ples (breakdance club) nekih 5 mjeseci. Odnedavno sam počeo se baviti i atletikom po preporuci profesora sporta. Pošto su mi tu prepoznali veliki talenat, koji i sam vidim da imam (hvalite me usta moja style) i  nemam namjeru da prestajem sa tim ni za 5-6 godina. Sada imam 18 godina. Kada se, dajem primjer, budem u 23-24 godini prijavljivao za rad na brodu (planiram aplicirati za Sport Staffa, pošto kao što sam rekao otkako znam za sebe samo sport furam), da li bi od mene bilo korektno da u CV-u koji pošaljem agenciji navedem bavljenje sportom i trenažni proces kroz koji sam prolazio kao neko iskustvo, kao što recimo kuhari navode rad u kuhinji, konobari rad u restoranu i tako dalje.

P.S. Pročitah da je Princ na belom brodu slao direktno CV i prijavu agenciji u Majami za poziciju Assistan Information System Manager zbog toga što je to staff/oficirska pozicija. Da li se i za sport staffa pruža mogućnost direkt slanja u office CV-a i prijavnice, kako bi kojim slučajem izbjegao trošak provizije?

3
Eh ovako,

Imam prijatelja koji trenutno završava frizersku školu u Bosni (Sarajevo). Kao i svaki "zanatlija" održavaju mu se praktične nastave i predavanja vanškolska. U školi imaju engleski i njemački jezik obavezan. Pošto se meni, čitajući forum, dojmio rad na brodu kao izvrsna prilika za Balkansku besposličarsku gamad da ih dovede u red i da one normalnije dotjera, želio bih vas pitati neka pitanja. Dakle, ako bi mogli da odgovore ili CEO(Šef) ili neko ko je radio taj posao.

 Kolika je zarada frizera na kruzeru, zavisno od sati?
 Koliko za jedan sasvim normalan radni dan na brodu može zaraditi u frizeraju (tips+usluga)?
Imaju li frizeri na brodu svoj cjenovnik usluga ili se gosti džabaluka šišaju (što mi ne zvuči logično) pa im firma plaća mjesečno ugovoreni iznos?
 Da li, recimo, frizeri imaju neko slobodno vrijeme?
 Da li, naprimjer, ako krenu da izađu na nekom portu van, a priđe im mušterija i traži da mu se recimo skrati soluf ili da mu šiške popravi štajaznam, on ima pravo reći ne? Dakle, impliciram na ovo. Da li frizeri prestaju raditi kada se dolazi na port?
Da li frizeri imaju privilegije staffa ili crewa? Gdje im je zabranjeno boraviti?


Pročitao sam da im se plaćaju letovi, a vidim da se većinom samo staffovima plaća let. Međutim, frizer mi ne liči na staffa, al' ne znam možda griješim. Ispravite me.


4
Da li Royal Carribean ukrcava svoje radnike na području Europe, da ne moraju (kao Carnivalci) da idu po Majamiju, Los Anđelesu i ostalim američkim gradovima da se seljakaju?

Ovo pitam pošto sam čuo da dosta ljudi ide u Istanbul, u Vigo, Bilbao, Cittavecchiu, Rim, Grčku na ukrcavanje u RCCL, da im agenti olakšaju put i troškove.

5
Predstavljanja / Pitanja vezana za posao
« on: 04/December/2014 »
Imam 17 godina i planiram za 2-3 godine otići raditi na kruzer. Međutim imam neka pitanja koja me "tište", a to su:

Kada predajem aplikaciju da li je korektno ostaviti na menadžerima da odrede moju poziciju, nešto na fazon "leave it up to you"?
Da li smijem u mail/pismu napisati da se želim ukrcati na Mediteranu, da ne idem u Ameriku ili šta već?
Koliko je isplativ posao na kruzeru? Koji su to poslovi manje zamorni, a koji više? U kojim poslovima ima više "day off" i slobodnih sati?
Pričajući tečno engleski i donekle njemački, te poznavajući elemente španskog i italijanskog, koja bi mi pozicija odgovarala na brodu?
Da li se može birati (poslije određenog vremena) osoba sa kojom ćeš dijeliti kabinu?
Koja agencija je po pitanju usluga i uslova najisplativija? (plaćanje karte, level posla i tako te finese)

Pages: [1]