Hvala puno, stvarno se radujem.
Svešće se na odabir kompanije, posla, ali i zarade.
Lova je za start "približno" ista. Konkretno, Carnival 2400$ je ponuda za prvi ugovor, a MSC je koliko znam 2700€ asst. electronic. Dakle već u startu je msc jača plata, plus je u evrima. Ono što me više kopka od te početne razlike u zaradi je kasnije napredovanje. Sledeća stepenica u MSC je samostalni elektroničar koji ima platu 9000€, čak i za mene koji sam radio na oil field-u kao ing, ovo je ozbiljna lova koju retko ko je imao mogućnost da zaradi. U Carnivalu zaista nisam siguran koje su lestvice nakon Automation technician i da li uopšte u Entertainment-u postoji mogućnost za neke tako ozbiljne skokove u karijeri. Možda neko zna? Inače, ako zaboravimo zaradu na momenat, kapiram da je posao jako lep i zabavan.
Nemoj to ni da poredis. Automation Tech, ako se ja ne varam (a sutra cu potvrditi sa kolegama sa CCL-a) je deo ENTS tima a ne technicala. Plata nikada nece biti ni priblizna, cak i kada budes napredovao do vrha (pa cak i do ent direktora). To je ono sto na Princessu zovu Broadcast Technician.
"The Automation technician is the operator of the automated stage rigging system in the main theater"
Kolicina odgovornosti izmedju Engine departmana i ENTS tehnicara je neuporediva, shodno tome i potencijalni rast plata se astronomski razlikuje. Kao elektricar ces raditi i jacu struju, ni blizu kao ono sto radi Entertainment tech departman, ali samim tim ces biti mnogo bolje placen. Nemoj da te ta cifra od 9k eura plasi. Znam ja mnoge koji su placeni znatno vise od toga a pojma nemaju. Da znas kakvih sve ima "elektricara", iznenadio bi se. Mnogi imaju povrsno znanje, nedovoljno obrazovanja i nedovoljno samousavrsavanja, a opet rade nekako.
Ako odes u tech departman (ENGINE) na CCL-u, to je druga prica, mogu ti pricati o njihovoj strukturi ako treba. Chief Electrical Officer (SETO) na CCL-u ima oko 10k eura, a ne dolazi se bas toliko lako (mada lakse nego na Princess-u recimo).
Napredovanje za MSC je mnogo brze koliko ja znam.
Vec sam pominjao otprilike o kojim se buducim ciframa radi. Sto se tice kruzi industrije, Engine ce jos duuugo biti jaci od ENTS, a i otvara za sada mnogo vise vrata. Na Royaly, Disney i NCL su zaista prelepe plate za elektro tim.
Sto se tice ENTS tech, to otvara lepa vrata za neke poslove na kopnu, a takodje i za jahte, jer su na njima slaba struja, komunikacija, IT i entertainment dominantna stvar i ne cene se mnogo klasicini "elektricari".
Vidi cime zelis da se bavis kad porastes
... Ako ti je prioritet posao i plata, onda bih licno svakako preporucio ENGINE. Ako ti je zelja da imas easy life, druzis se sa denserkama i kuliras, onda idi u ENT.
Sretno!