kolega udav introductory sommelier certificate ili kako ga ljudi zovu level 1 na court of master sommelier traje 3 dana...pa onda imate pravo da polazete za certified sommelier ili kako ga zovu level dva i taj je 1 dan kurs samo...pa onda na dalje...tako pise na sajtu kod njih...pa onda ide advanced sommelier 5 dana...i na kraju master
To mi nje malo cudno, jer kada sam 2010 polagao intro level, trajao je 15 dana , svaki dan 8-10 sati, a Oceanija je to organizirala za nas u Genovi, u jednom hotelu. Tecaj je vodio Brian K. Julian, koji je tada bio predsjednik Court of M.S. i autor knjige preko koje smo radili taj tecaj ( Wine service for wine professionals , tako nekako ) . Uglavnom bilo pa proslo.
Znam da Disney cesto organizira na brodu Court of M.S. za svoje konobare koji zele unaprijediti svoje vinsko znanje, i isto traje 15 dana, ali ne 8-10, vec 3-4 sata dnevno.
To sto si ti nasao/nasla 3 i 1 dan za intro level i certified sommelier, to sigurno nije tecaj gdje ces na lijepe oci dobiti certifikat, nema sanse. Razlika izmedu ovih 15-odnevnih i trodnevnih je logicna, ako idete 15 dana onda oni vas od pocetka uce sve, i kao sto sam rekao dovoljno je paziti na predavanjima i vi ste ispit prosli. Na 3 dana kurs morate doci sa predznanjem, tj na 1 dan kurs morate doci sa znanjem , jer nema sanse da ga polozite bez dobre dobre pripreme.
Mozda su se neke stvari i promijenile od 2010.g. , mozda su i smanjili neke kriterije, mozda i nema blind tasting za certified level,ali ja sam ga imao !
Bacio sam oko na njihov site, lv 2 se moze polagati samo ako ste unazad dvije godine polozili lv1, a lv 1 se jos uvijek polaze po knjizi - Sales and Service for the Wine Professional 3rd edition, by Brian K Julyan, koja je oko 500 stranica. A lv 2 je samo examination, nije to nikakav tecaj !
Sad i ova teza od 3 dana i 1 dan predavanjima ima smisla, zao mi je sto Alex nista ne pise pa nemamo info iz prve ruke