STOCK:
Pre tačno 6 godina, mi je plata kasnila par meseci. A onda su mi retroaktivno spustili sa 530evra na 280evra (a sada i tih par plata što mi nisu isplatili, računaju umesto 530eur, kao minimalac od 130eur...i 1-2 godišnje mi isplate 20eur...tako da ću ja zaostale plate primati dok sam živ .
Elem, pošto sam po prirodi optimista a i volim da probam sve poslove koji mi deluju interesantno, ili u tom trenutku nema bolje (u životu sam bio: kurir, prodavao kokice, radio na gradilištu, bio radio voditelj, bio novinar, stand up komičar, svirao sa rock bendom širom Srbije, radio u obdaništu, bio prodavac, komercijalista, DJ, trenirao decu plivanje...) odlučim ja da nađem neki dodatni izvor zarade. Ponovo su počeli da nam daju plate, ali se šuškalo da će firma definitivno da pukne u dogledno vreme.
Krenem ja da razmišljam šta mi je činiti. Tad je u jeku bila ona kriza, i bilo je očigledno da će nalaženje novog posla biti malo teže. A isto će biti i sa dobrom platom. Moj cilj je bio da nađem neki posao, koji ću moći da radim od kuće, koji će mi donositi kakvu takvu zaradu i koji ću moći da radim paralelno sa regularnim poslom koji će da mi uplaćuje penziono i doprinose.
Čvakao ja neko vreme po internetu . Tad je najpopularnije bilo ono kliktanje i neka fora sa reklamiranjem sajteva i kao popunjavaš ankete.
Pošto sam ja ziceraš, volim da idem na siguricu i strašno mrzim kad se neko reklamira u fazonu "sedite kući, samo klikćete, ne treba vam znanje, ne treba vam ulaganje, zarada 1000$".
J**š ga, što bi reko Balašević,onda bi svi sedeli i kliktali, meni pažnju privukli forumi o stockerima. To već deluje realnije. Praviš svoje fotke, vektore, snimke...i prodaješ na specijalizovanim sajtevima. Nema laži nema prevare (sem da ti dok pare dođu u tvoje ruke njih 2-3 uzme svoje provizije).
O fotografiji a pogotovo vektorima sam znao koliko i Kolumbo gde je Albukerki .
Prvo sam nakupovao par knjiga o adobe illustratoru. I razmišljao da uplatim kurs za početnike koji je koštao oko 200evra. Kako god da sam pratio uputstvo iz knjige nikako nisam dobijao ono što sam trebao. Digoh ruke od toga i počeh da na YT gledam tutorijale (sad u stvari kapiram da je od tada i moj engleski, drastično napredovao). Posle nekih 2 meseca, došao sam na nivo da mi na sajtu "FOTOLIA" počnu da prihvataju moje vektore. Tu dolazim do prvog sudara sa realnošću. Uopšte nije bitno što ti prihvataju, već što niko ne kupuje.
E onda batko, moraš da pratiš raznorazne izveštaje, šta je kog meseca bilo najtraženije...da nabaviš kalendar najvećih praznika i događaja širom sveta. Pa da već u martu praviš summer backgrounds...da u julu praviš back to school teme...da u septembru praviš halloween backrounds...kapirate poentu.
Ja sam negde u septembru počeo sa pripremama i negde oko decembra, su počeli da mi prihvataju vektore.
U januaru, odlučim ja da idem na rizik i da kupim nikon d3100 i nešto opreme, za nekih 700evra. U firmi se pričalo da je pitanje dana kad ćemo svi da dobijemo otkaze.
Kad sam pričao jednom kolegi da sam uzeo aparat i opremu, on me pitao, pa koliko si zaradio do sada, kad si uložio toliko para. Moj odgovor je bio 70centi . Mislili su da sam lud. Ali, ja sam video cilj, a ne trenutne prepeke.
Kad sam kupio aparat, bio sam izuzetno razočaran. Pa moj canon i***t, pravi bolje fotke. Kupih knjigu Skot Kelbija, počeo da pratim Ken Rockwella. I ukapiram, da moram da slikam manuelno a ne na auto
. Ok. Ali eto prvi problem. Nema svetla. Odoh na buvljak, kupih onaj reflektor koji viđate po radionicama. Super, sad mogu da slikam, imam svetla. Ali sve fotke mi odbijaju. Šta je sad. Aha...white balance mi ne valja. Ajd da naučim kako se podešava. Opet mi odbijaju fotke...au bre, sad i ja počeh da mislim da sam se zaleteo. Skoro 5 meseci sam kao "stoker" zaradio sam jedva 10$ 2 meseca imam aparat, i ništa mi maltene ne primaju sem fotki koje su slikane napolju. Onda ukapiram da mi fotke odbijaju jer fokus nije na dobrom mestu. Ok, naučim ja gde i kako fokusirati, a kasnije i kako kadrirati.
U svakom slučaju posle nekih 2-3 meseca, ja sam došao do stadijuma da mi na shutterstocku (jedan od najjačih stock sajteva) prihvataju oko 65% fotki.
Bio sam pun entuzijazma: u toku noći mećava, a ja se dignem u 7h ujutru, veje ko blesavo,vetar duva minus ko zna koliko, a ja idem na Kalemegdan da slikam. Tamo nikoga,samo moji tragovi. Na moru, se dižem ujutru jurim kolim po plažama da slikam. Idemo na Zlatibor,Divčibare,Kopaonik ja ujutru trčim na vrh da slikam.
itd...itd...
Posle skoro tačno 6 meseci od kad sam kupio aparat (nekih 2 meseca pre toga su mi već primali vektore, ali ja računam po fotografijama, jer mi one donose barem 80% zarade) meni leglo prvih 100$
.
Ne mogu da vam opišem taj osećaj. Koji je to uspeh čoveče. Nikom živom nije jasno da sam pare dobio radeći preko interneta. Regularno legle u intesu, uzmeš šušku i eto.
Onda sam navalio još više i sa slikama i sa vektorima. Kad sam u portfoliu nakupio nekih 1000 vektora i fotki, počeo sam da ih šaljem i na neke bezveze sajteve. Što uopšte nije loš potez. Ja te radove već imam i samo mi zauzimaju prostor na hard disku. Da bih na neki sajt poslao 1000 fajlova, treba mi barem 2 3 cela dana. Da se pošalje, popune keywordovi i odaberu kategorije. Ali meni će u toku godine samo od tog sajta leći 150-200$. Što da ne, leba ne traži. To je super kinta za 2 3 dana rada.
Posle nekih 2 godine, meni se ustalila zarada. Svakog meseca imam isplate od shutterstocka, fotolie i istocka. A jedanput dva put godišnje imam po 100$ od još jedno 6 sajteva.
U svakom slučaju u trenutku kad je meni moja firma dala otkaz. Ja sam od stocka zarađivao više nego u toj firmi.
Na kraju sam i svoju ženu nagovorio da otvori naloge, pokazao joj neke osnove fotografisanja, ali ona nije imala ni vremena ni volje da vikendima uči photoshop, pa sam joj ja sređivao fotke. Ona npr ima nekih 200 fotki na netu. Barem 3 godine jednu jedinu novu fotografiju nije poslala. A opet, svake godine od njih zaradi 400-500$.
Šta je moj zaključak, šta su moji saveti i utisci.
Po meni stock, izuzetno dobar, realan i siguran izvor zarade.
Ako nećete da ulažete pare, dovoljan je samo komp koji već imate, naučite da radite u illustratoru.
Zarada na stocku, zavisi isključivo i jedino od vas, vašeg truda,kvaliteta.
Ja sam ponosan na sebe. Kad sam počinjao nisam imao pojma, pogotovo o photoshopu i illustratoru. Sad sam došao na nivo, da radim oglase za jednu firmu. Da im slikam proizvode.
Ulete mi nekad svadbe, krštenja, dečji rođendani...
Na kraju krajeva, primljen sam ovih dana u PRINCESS na poziciju fotografa. I to isključivo na znanje i iskustvo koje sam sam stekao i pekao, jer sam pre 6 godina odlučio da nešto preduzmem i da zadržim kontrolu nad svojim finansijama.
Stock je između ostalog odličan, i sa te strane, jer dok ja budem bio 6 meseci na brodu, meni će moje pare od stocka i dalje da ležu u intesu, svakog meseca.
Dok budem bio 6 meseci na brodu, zarada će mi sigurno malo opasti, jer je poenta da se non stop puni portfolio. Ali ja ću nositi svoj aparat na brod, u slobodno vreme ću slikati. Sam brod i te destinacije su neograničen broj komercijalnih tema za stock. Kad dođem kući, tim fotkama ne da ću da namirim 6 meseci stagnacije, već ću dati jedan odličan boost svojim nalozima.
Ako vas interesuje da vidite, jedan od mojih portfolia:
https://www.shutterstock.com/g/mighty+chiwawaYT:
Pre tačno godinu dana, meni bilo dosadno. Dugo nisam svirao gitaru u nekom bendu, a volim da tamburam i voleo sam da snimam naše demo snimke. Odlično koristim fruity loops, sound forge i acid...audio programe.
Bila neka proslava, sva moja braća i sestre imaju decu, otprilike isto godište i svi su početni razredi osnovne škole. Zezao se ja sa njima. I kao učimo azbuku, ja uzeo gitaru. I tandrk tandrk. Sviram ja Čak Berija a klinci se deru a,b,v,g,d,đ...
Kažem ja sutra ženi, e ja ću da otvorim YT kanal za decu, da pravim pesme za njih.
Pošto već ima par njih koji prave pesme za decu na našem, i mlate preglede tj pare. Kažem ja ženi, ma ja ću da radim iz ljubavi, ono liga bez briga. Hoću da moje pesme imaju poentu a ne tuc tuc tuc tuc pi pi pilići pilići smo mi. Hoću da pravim pesme sa smislom, kao ona "svi treba da znaju šta drugarstvo znači,zajedno smo lepši i jači".
Kaže mi žena, samo ti još to fali. A u ostalom kako misliš da praviš animacije? Vidi stvarno. U životu nisam editovao video snimak, a kamoli pravio animacije. I kao pre 6 godina. Odo ja na YT i krenem da gledam tutorijale za adobe flash.
Najprostije za početak mi je bilo da uradim azbuku koju sam već svirao klincima.
Samo snimanje zvuka mi ide veoma lako. Snimim ja to za par sati. U illustratoru odradim slova. I samo jpg prevlačim u flash. To je najprostije i najmanje zahtevno bilo. Taman da ukapiram kako to sve funkcioniše.
Za 2 3 dana ja završim sve i nakačim na net.
Meni je na prvom mestu bilo da to gledaju klinci iz familije, koji su mi i dali ideju.
Kako sam okačio i javio po familiji. Odmah me zvale sestre,snajke, kažu klinci oduševljeni. Hoće još.
I tako, malo po malo. Ja napravio 10ak dečjih pesama. Neke naravno bolje neke lošije. Neke dooobra animacija, neke ofrljoke. Kao što rekoh, ja to radim iz hobija. Svu muziku pravim sam, sve pesme pišem sam. Ako donese koju kintu, super. Za godinu dana mi je donelo 13 $
Kopajući po internetu, ukapirao sam da zarada ne ide po broju pregleda ko ranije, jer je bilo nameštanja i prevara. Nego ide koliko puta kliknu na reklamu koja iskače.
Isto fora je da vaš snimak može da gledaju i stranci, jer time povećavate gledanost.
U svakom slučaju evo linkovi , ako ikoga zanima šta ja to prčkam:
azbuka (moj prvi video):
https://www.youtube.com/watch?v=EruYZexy_W8životinje igraju salsu (jedna od mojih najboljih animacija, ali meni najdraža kako sam dobro snimio zvuk i kako sam odsvirao):
https://www.youtube.com/watch?v=ERhfi7bP1SEI da, na kraju nešto zaista za moju dušu. Moj projekat, Sava Savanović prvi stand up vampir na svetu, jer kada on ustane iz kovčega...
Od njega ne očekujem nikakvu zaradu. To je bukvalno moj pogled na svakodnevna dešavanja u zemlji.
Ali pošto je tema o zaradi, da kažem da mi je do sada doneo 0,75$
epizoda inspirisana dosadnim anketarima koji zovu u vreme odmora a pojma nemate odakle im vaš broj:
https://www.youtube.com/watch?v=78Y9_tqbdSYAko ste dovde pročitali, ja vam se zahvaljujem na pažnji.
Ako imate kojih pitanja za stock. Slobodno pitajte. Vrlo rado ću rado opširno odgovoriti, sad nisam imao vremena za neki duži post