Author Topic: STOCK proveren sistem zarade preko neta  (Read 4722 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline achtung_dichtung

 • Registered
 • *
 • Posts: 21
  • View Profile
 • Country: serbia
 • Company: princess
 • Recruitment Agency: safe cruise
 • Job Title: photographer
STOCK proveren sistem zarade preko neta
« on: 29/October/2016 »
STOCK:

Pre tačno 6 godina, mi je plata kasnila par meseci. A onda su mi retroaktivno spustili sa 530evra na 280evra (a sada i tih par plata što mi nisu isplatili, računaju umesto 530eur, kao minimalac od 130eur...i 1-2 godišnje mi isplate 20eur...tako da ću ja zaostale plate primati dok sam živ  .
Elem, pošto sam po prirodi optimista a i volim da probam sve poslove koji mi deluju interesantno, ili u tom trenutku nema bolje (u životu sam bio: kurir, prodavao kokice, radio na gradilištu, bio radio voditelj, bio novinar, stand up komičar, svirao sa rock bendom širom Srbije, radio u obdaništu, bio prodavac, komercijalista, DJ, trenirao decu plivanje...) odlučim ja da nađem neki dodatni izvor zarade. Ponovo su počeli da nam daju plate, ali se šuškalo da će firma definitivno da pukne u dogledno vreme.

Krenem ja da razmišljam šta mi je činiti. Tad je u jeku bila ona kriza, i bilo je očigledno da će nalaženje novog posla biti malo teže. A isto će biti i sa dobrom platom. Moj cilj je bio da nađem neki posao, koji ću moći da radim od kuće, koji će mi donositi kakvu takvu zaradu i koji ću moći da radim paralelno sa regularnim poslom koji će da mi uplaćuje penziono i doprinose.

Čvakao ja neko vreme po internetu   . Tad je najpopularnije bilo ono kliktanje i neka fora sa reklamiranjem sajteva i kao popunjavaš ankete.
Pošto sam ja ziceraš, volim da idem na siguricu i strašno mrzim kad se neko reklamira u fazonu "sedite kući, samo klikćete, ne treba vam znanje, ne treba vam ulaganje, zarada 1000$".
J**š ga, što bi reko Balašević,onda bi svi sedeli i kliktali, meni pažnju privukli forumi o stockerima. To već deluje realnije. Praviš svoje fotke, vektore, snimke...i prodaješ na specijalizovanim sajtevima. Nema laži nema prevare (sem da ti dok pare dođu u tvoje ruke njih 2-3 uzme svoje provizije).

O fotografiji a pogotovo vektorima sam znao koliko i Kolumbo gde je Albukerki  .

Prvo sam nakupovao par knjiga o adobe illustratoru. I razmišljao da uplatim kurs za početnike koji je koštao oko 200evra. Kako god da sam pratio uputstvo iz knjige nikako nisam dobijao ono što sam trebao. Digoh ruke od toga i počeh da na YT gledam tutorijale (sad u stvari kapiram da je od tada i moj engleski, drastično napredovao). Posle nekih 2 meseca, došao sam na nivo da mi na sajtu "FOTOLIA" počnu da prihvataju moje vektore. Tu dolazim do prvog sudara sa realnošću. Uopšte nije bitno što ti prihvataju, već što niko ne kupuje.

E onda batko, moraš da pratiš raznorazne izveštaje, šta je kog meseca bilo najtraženije...da nabaviš kalendar najvećih praznika i događaja širom sveta. Pa da već u martu praviš summer backgrounds...da u julu praviš back to school teme...da u septembru praviš halloween backrounds...kapirate poentu.

Ja sam negde u septembru počeo sa pripremama i negde oko decembra, su počeli da mi prihvataju vektore.

U januaru, odlučim ja da idem na rizik i da kupim nikon d3100 i nešto opreme, za nekih 700evra. U firmi se pričalo da je pitanje dana kad ćemo svi da dobijemo otkaze.
Kad sam pričao jednom kolegi da sam uzeo aparat i opremu, on me pitao, pa koliko si zaradio do sada, kad si uložio toliko para. Moj odgovor je bio 70centi  . Mislili su da sam lud. Ali, ja sam video cilj, a ne trenutne prepeke.

Kad sam kupio aparat, bio sam izuzetno razočaran. Pa moj canon i***t, pravi bolje fotke. Kupih knjigu Skot Kelbija, počeo da pratim Ken Rockwella. I ukapiram, da moram da slikam manuelno a ne na auto  oT . Ok. Ali eto prvi problem. Nema svetla. Odoh na buvljak, kupih onaj reflektor koji viđate po radionicama. Super, sad mogu da slikam, imam svetla. Ali sve fotke mi odbijaju. Šta je sad. Aha...white balance mi ne valja. Ajd da naučim kako se podešava. Opet mi odbijaju fotke...au bre, sad i ja počeh da mislim da sam se zaleteo. Skoro 5 meseci sam kao "stoker" zaradio sam jedva 10$ 2 meseca imam aparat, i ništa mi maltene ne primaju sem fotki koje su slikane napolju. Onda ukapiram da mi fotke odbijaju jer fokus nije na dobrom mestu. Ok, naučim ja gde i kako fokusirati, a kasnije i kako kadrirati.

U svakom slučaju posle nekih 2-3 meseca, ja sam došao do stadijuma da mi na shutterstocku (jedan od najjačih stock sajteva) prihvataju oko 65% fotki.
Bio sam pun entuzijazma: u toku noći mećava, a ja se dignem u 7h ujutru, veje ko blesavo,vetar duva minus ko zna koliko, a ja idem na Kalemegdan da slikam. Tamo nikoga,samo moji tragovi. Na moru, se dižem ujutru jurim kolim po plažama da slikam. Idemo na Zlatibor,Divčibare,Kopaonik ja ujutru trčim na vrh da slikam.
itd...itd...

Posle skoro tačno 6 meseci od kad sam kupio aparat (nekih 2 meseca pre toga su mi već primali vektore, ali ja računam po fotografijama, jer mi one donose barem 80% zarade) meni leglo prvih 100$  :money: .
Ne mogu da vam opišem taj osećaj. Koji je to uspeh čoveče. Nikom živom nije jasno da sam pare dobio radeći preko interneta. Regularno legle u intesu, uzmeš šušku i eto.

Onda sam navalio još više i sa slikama i sa vektorima. Kad sam u portfoliu nakupio nekih 1000 vektora i fotki, počeo sam da ih šaljem i na neke bezveze sajteve. Što uopšte nije loš potez. Ja te radove već imam i samo mi zauzimaju prostor na hard disku. Da bih na neki sajt poslao 1000 fajlova, treba mi barem 2 3 cela dana. Da se pošalje, popune keywordovi i odaberu kategorije. Ali meni će u toku godine samo od tog sajta leći 150-200$. Što da ne, leba ne traži. To je super kinta za 2 3 dana rada.

Posle nekih 2 godine, meni se ustalila zarada. Svakog meseca imam isplate od shutterstocka, fotolie i istocka. A jedanput dva put godišnje imam po 100$ od još jedno 6 sajteva.

U svakom slučaju u trenutku kad je meni moja firma dala otkaz. Ja sam od stocka zarađivao više nego u toj firmi.

Na kraju sam i svoju ženu nagovorio da otvori naloge, pokazao joj neke osnove fotografisanja, ali ona nije imala ni vremena ni volje da vikendima uči photoshop, pa sam joj ja sređivao fotke. Ona npr ima nekih 200 fotki na netu. Barem 3 godine jednu jedinu novu fotografiju nije poslala. A opet, svake godine od njih zaradi 400-500$.

Šta je moj zaključak, šta su moji saveti i utisci.

Po meni stock, izuzetno dobar, realan i siguran izvor zarade.
Ako nećete da ulažete pare, dovoljan je samo komp koji već imate, naučite da radite u illustratoru.
Zarada na stocku, zavisi isključivo i jedino od vas, vašeg truda,kvaliteta.

Ja sam ponosan na sebe. Kad sam počinjao nisam imao pojma, pogotovo o photoshopu i illustratoru. Sad sam došao na nivo, da radim oglase za jednu firmu. Da im slikam proizvode.
Ulete mi nekad svadbe, krštenja, dečji rođendani...

Na kraju krajeva, primljen sam ovih dana u PRINCESS na poziciju fotografa. I to isključivo na znanje i iskustvo koje sam sam stekao i pekao, jer sam pre 6 godina odlučio da nešto preduzmem i da zadržim kontrolu nad svojim finansijama.

Stock je između ostalog odličan, i sa te strane, jer dok ja budem bio 6 meseci na brodu, meni će moje pare od stocka i dalje da ležu u intesu, svakog meseca.
Dok budem bio 6 meseci na brodu, zarada će mi sigurno malo opasti, jer je poenta da se non stop puni portfolio. Ali ja ću nositi svoj aparat na brod, u slobodno vreme ću slikati. Sam brod i te destinacije su neograničen broj komercijalnih tema za stock. Kad dođem kući, tim fotkama ne da ću da namirim 6 meseci stagnacije, već ću dati jedan odličan boost svojim nalozima.

Ako vas interesuje da vidite, jedan od mojih portfolia:
https://www.shutterstock.com/g/mighty+chiwawa


YT:
Pre tačno godinu dana, meni bilo dosadno. Dugo nisam svirao gitaru u nekom bendu, a volim da tamburam i voleo sam da snimam naše demo snimke. Odlično koristim fruity loops, sound forge i acid...audio programe.
Bila neka proslava, sva moja braća i sestre imaju decu, otprilike isto godište i svi su početni razredi osnovne škole. Zezao se ja sa njima. I kao učimo azbuku, ja uzeo gitaru. I tandrk tandrk. Sviram ja Čak Berija a klinci se deru a,b,v,g,d,đ...
Kažem ja sutra ženi, e ja ću da otvorim YT kanal za decu, da pravim pesme za njih.
Pošto već ima par njih koji prave pesme za decu na našem, i mlate preglede tj pare. Kažem ja ženi, ma ja ću da radim iz ljubavi, ono liga bez briga. Hoću da moje pesme imaju poentu a ne tuc tuc tuc tuc pi pi pilići pilići smo mi. Hoću da pravim pesme sa smislom, kao ona "svi treba da znaju šta drugarstvo znači,zajedno smo lepši i jači".

Kaže mi žena, samo ti još to fali. A u ostalom kako misliš da praviš animacije? Vidi stvarno. U životu nisam editovao video snimak, a kamoli pravio animacije. I kao pre 6 godina. Odo ja na YT i krenem da gledam tutorijale za adobe flash.

Najprostije za početak mi je bilo da uradim azbuku koju sam već svirao klincima.
Samo snimanje zvuka mi ide veoma lako. Snimim ja to za par sati. U illustratoru odradim slova. I samo jpg prevlačim u flash. To je najprostije i najmanje zahtevno bilo. Taman da ukapiram kako to sve funkcioniše.
Za 2 3 dana ja završim sve i nakačim na net.
Meni je na prvom mestu bilo da to gledaju klinci iz familije, koji su mi i dali ideju.
Kako sam okačio i javio po familiji. Odmah me zvale sestre,snajke, kažu klinci oduševljeni. Hoće još.

I tako, malo po malo. Ja napravio 10ak dečjih pesama. Neke naravno bolje neke lošije. Neke dooobra animacija, neke ofrljoke. Kao što rekoh, ja to radim iz hobija. Svu muziku pravim sam, sve pesme pišem sam. Ako donese koju kintu, super. Za godinu dana mi je donelo 13 $ :)

Kopajući po internetu, ukapirao sam da zarada ne ide po broju pregleda ko ranije, jer je bilo nameštanja i prevara. Nego ide koliko puta kliknu na reklamu koja iskače.

Isto fora je da vaš snimak može da gledaju i stranci, jer time povećavate gledanost.

U svakom slučaju evo linkovi , ako ikoga zanima šta ja to prčkam:

azbuka (moj prvi video):
https://www.youtube.com/watch?v=EruYZexy_W8

životinje igraju salsu (jedna od mojih najboljih animacija, ali meni najdraža kako sam dobro snimio zvuk i kako sam odsvirao):
https://www.youtube.com/watch?v=ERhfi7bP1SE


I da, na kraju nešto zaista za moju dušu. Moj projekat, Sava Savanović prvi stand up vampir na svetu, jer kada on ustane iz kovčega... :)
Od njega ne očekujem nikakvu zaradu. To je bukvalno moj pogled na svakodnevna dešavanja u zemlji.
Ali pošto je tema o zaradi, da kažem da mi je do sada doneo 0,75$

epizoda inspirisana dosadnim anketarima koji zovu u vreme odmora a pojma nemate odakle im vaš broj:
https://www.youtube.com/watch?v=78Y9_tqbdSY


Ako ste dovde pročitali, ja vam se zahvaljujem na pažnji.  :clapping:
Ako imate kojih pitanja za stock. Slobodno pitajte. Vrlo rado ću rado opširno odgovoriti, sad nisam imao vremena za neki duži post  
Ayatollah of Rock n' Rolla

Forum

STOCK proveren sistem zarade preko neta
« on: 29/October/2016 »

Online CEO

 • Administrator
 • Registered
 • *
 • Posts: 9680
 • Chief Executive Officer
  • View Profile
 • Country: Croatia
Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #1 on: 29/October/2016 »
Imaš nevjerovatnu volju.

Ja sam uspio podići svega 2 fotke koliko se sjećam, 2009-e, koje sam uslikao na automatski mode, tek malo dotjerao u fotoshopu. Odbilo mi nekih 10ak, pa me to dotuklo.
Učinilo mi se da je sve to pre naporno. A ne znam ni fotkati, samo auto. Imam super aparat. Probao sam skužiti shutter priority, trećine, četvrtine, white balance, vamte tamte, čak i knjigu pročitao, nije pomoglo.
Meni treba personal trainer za te stvari.

Zatim, primjetio sam da fotke prirode slabo prolaze. Probam podići fotku, vrate mi da im je prepuna baza takvih stvari ...+ još 7 primjedbi na kvalitetu fotke ..

Mada, prodao sam ja tu jednu fotku koju sam uspio podići kad nisu puno pazili hehe, ali sam ju prodao samo jednom, za €0.42, i na tome je ostalo skoro 7 godina ..

Ja kad bi uspio napraviti određen broj fotki, da ih prime, i da mi donose $10 mjesečno .. nitko sretniji od mene  :hmm:
Lokacija: Irska. Odavno ne plovim. Sve odgovore pronađite na forumu.
http://youtu.be/gABS8a4wm9o (door=forum, ja Morpheus ti Neo)

Forum

Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #1 on: 29/October/2016 »

Offline achtung_dichtung

 • Registered
 • *
 • Posts: 21
  • View Profile
 • Country: serbia
 • Company: princess
 • Recruitment Agency: safe cruise
 • Job Title: photographer
Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #2 on: 29/October/2016 »
Au...ja sam iz ko zna kog pokušaja prošao na shutterstock i istock. Na istocku imaju foru da kada te odbiju, imaš 2 nedelje da "vežbaš" pa da opet pokušaš. Pa ako te opet odbiju, onde par meseci. Ja sam na kraju dogurao da moram da čekam godinu dana da bih opet pokušao na test. Na kraju sam promenio mejl i upao. A npr. moj drugar je na istock upao iz prve, a na svim fotkama ima fleke. Nemam pojma kako su mu primili, jer tehnički nisu ispravne. Ali mi je du*e pomerao, što su njega primili iz prve a ja dobio par puta "hvala lepo, ali imamo već puno takvih fotki".

Da, u pravu si za prirodu. Sada svako nosi aparat sa sobom i slika. Meni se npr dobro prodaju fotke sa Jonskih ostrva i Parge (prelepo Grčko mesto, ja ga zovem socijalni Santorini, jer je u sličnom fazonu ali jeftinije). Ali uvek će te neko poklopiti prvenstveno sa opremom a onda i lokacijom. Ja slikam Krf a on slika kokosovu palmu kojoj grane miluju tasi Bora Bore. Ja slikam Kalemegdan on slika Edinburški zamak. Ja slikam Zlatibor a on kaskadna polja crnog čaja u Kini. Ja imam d3300 taj ima full frame od 3k evra. Ja objektiv od 300eur a on objektiv od 1500eur.

Ne može photoshop toliko da nabudzi sliku, koliko može dobar aparat a pogotovo objektiv.

Iz tih razloga priroda slabo ide.

Dosta ljudi me je zapitkivalo o stocku, najmanje petorici poznanika sam pokazivao fore, čak sam im i sređivao fotke, išao po kućama da im pokazujem, na kraju su i upali. Ja zaista ništa ne krijem (a po forumima sam i te kako naletao na stockere koji ne žele da dele znanje i informacije) zaista ako mogu da nekome pomognem, to ću uraditi. Ali su oni ljudi očekivali da će kinta odmah da krene. Da niko pre njih nije slikao plažu...planinsku kuću. I kad su ih primili, oni poslali možda još par fotki i digli ruke i sada pljuju po stocku kako je to bezveze.

Meni je moj ćale uvek pričao o vic o onom Šoktlanđaninu, koga je mrzelo ne da radi nego i da živi. I ceo život je pričao "Bože, daj pogledaj me, učini da budem bogat"...i na kraju se smučio Bogu i ovaj mu kaže pa uplati čoveče taj LOTO više!

Ja ljudima ukratko objasnim šta je stock i kako funkcioniše. Stock, je ista stvar kao i npr kad ti stanu kola i treba da ih guraš. Prvo neće da krenu, pa mile, tebi duša u nosu, a onda polako pa sve brže kreću, i ti na kraju trčiš za njima da uskočiš da ti ne pobegnu.

Ne treba izmišljati toplu vodu, a svi koji su me zapitkivali su imali taj stav "ma znam ja kako treba, napraviću čudo". Iskren da budem i ja sam tako mislio na početku. Stok je prosta stvar. Vidiš ko su najprodavaniji contributori i koje fotke su njima najprodavanije. I to cepaš.

Poenta je samo da čovek bude uporan i da uči i šalje. Nema kinte bez truda.
Ja imam neke prelepe fotografije. Znači zaista kome god pokažem, ne veruju da je to slikano sa jeftinim aparatom i objektivom. I jednostavno mi se ne prodaju. A onda, npr. išao sa ženom na gorb od njene mame i na ulazu na groblje ima par nadgrobnih ploča. Show room on nekog grobara. Ono, blanko ploča, blanko grob.
Ja slikao te grbove. Bog da mi dušu prosti, na tim gorbovima sam zaradio i za moju i za ženinu sahranu.

Isto tako, otac mi je arhitekta i uzeo sam mu neke projekte za slikanje. Jurio on mene da mu ih vratim. Pitam ga ja "ćale, koliko si ti para dobio za te projekte". Kaže on "nisam još dobio jer su kod tebe, ali dogovor je 200evra". Ja mu kažem "daću ti ja 200evra, ti uradi druge. Jer sam ja na tim tvojim projektima, za 2 godine zaradio 4000evra".

Šetam jednom po Zemunu. Nosim aparat i slikam tu i tamo neke kapije,prozore. Delovi starih zgrada (lepi ne oronuli) se dobro prodaju. Architectural details jedna od prodavanijih tema koja se slika napolju. Nedelja. Svi idu ili se vraćaju sa pijace. U jednom trenutku ja vidim cigančića da prosi. Mali, raščupana crna kosa, u turskom sedu, ruka ispred njega, ali glavom okrenut ka ženi koja sa prepunim kesama koje nosi u obe ruke, ide ka njemu. Uhvatim trenutak gde on ne gleda, (jer bi mi tražili minority release) a iskadriram da se ženi ni ne vidi glava. Ionako je poenta u njemu koji prosi i prepunim kesama. Znači, ja sam izašao bukvalno da prošetam i reda radi poneo aparat. Cele šetnja mi je trajala jedva 2 sata. A tu fotografiju generalno nisam ni morao nešto da sređujem u lightroomu (nije bilo potrebe da je budzim u photoshopu). Za nekih 3 godine koliko je prošlo. Ja sam na njoj zaradio preko 1300 dolara. Znači bukvalno za sat vremena šetnje.

Parga. Malo i neverovatno fotogenično mesto. Plus ogromno brdo ga deli od plaže pa može da se slika "iz vazduha". Za manje od godinu dana, ja sam na fotkama sa letovanja zaradio koliko su me koštali moji i ženini aranžmani za to isto leto.


Neverovatno je šta photoshop može da uradi landscape fotkama. Slikaš plažu. U posebne lejere odvajaš more, pesak,nebo. Kad na kraju uporedim original (koji je već budzen u lightroomu)  i sređenu fotku iz photoshopa, još ako koristim neke plug-inove. To je ludilo. Ali moraš biti oprezan i da ne preteruješ, jer su alergični na overused effects.

Prvo i osnovno kada slikaš. Slikaš ujutru,predveče ili pred kišu. Ako nema oblaka ne izlaziš. Ako je ona sparina kad je sve u daljini kao zamagljeno, znaš ono bolesno Sunce koje prži kao halogena sijalica, tad bato od slikanja nema ništa pa makar ti se pružila šansa da slikaš Dzesiku Albu kako ispija koktele u plićacima Kopakabane.
Samo manuelno podešavanje i sve ti je u balansu shutter speeda i aperture-a.
U suštini, iz mog iskustva za stock. F ne treba da prelazi 8 i ako brzinu moraš da spuštaš ispod 1/100 mani ti to.

Dobra strana tih stok sajteva je što te nateraju da naučiš da slikaš u tim nekim parametrima, sa kojima dobijaš najoštrije fotografije. Malo hodanja po trnju, ali zato kad se uhodaš ni hodanje po vrelom uglju neće teško pasti.

Stvar koja tu najviše pravi problema je što slikaš sa ISO 200. Baš baš ako je neki kadar koji ću retko kad imati priliku da slikam opet, podignem na ISO 400. A sa ISO 200 mrak je i u senci čempresa na Bračkoj plaži u podne u sred jula. Zato ja uvek nosim blic. Čak i kad slikam moju ženu na plaži, na direktnom Suncu.

Isto tako, oni vole pravilo trećine. Tipa slikaš vrh planine i nebo. 2/3 treba da ti zauzme šuma 1/3 nebo. Ili ako npr slikaš jezero drveće nebo. Sve treba da ima svoje trećine. Naravno ovo je plastično objašnjenje, u većini slučajevima mora biti malo improvizacije.

Nekima je toliko teško da upadnu na stock sajt. Da im to postane i jedina misija. Kad konačno upadnu, ne znaju šta dalje, nemaju plan.
Par mojih drugara se na mene naljutilo i prestalo da me sluša (pa se posle ipak vratili, ono, povratak bludnog sina) kad sam im rekao da su im fotke koje bi da šalju na test, loše, bolje da malo navežbaju i da naprave bolje. Jer i da ih prime sa takvim fotkama, opet se to neće prodavati. Nije poenta da uđeš, već da zarađuješ.

Jeste stock naporan. Ali gledaj. Ja ću sad da odem (nadam se što pre) na brod, i za tih 6 meseci meni će od stocka svaki mesec na račun da leže par stotina dolara. Iako ja tih 6 meseci neću jednu jedinu fotografiju poslati.

To je kao seljak početnik. Moraš da investiraš pare i vreme...da preoreš njivu, poseješ, nađubriš, zalivaš... bukvalno radiš nizašta i na kraju kad rodi, krenulo te. Samo treba biti uporan.
Ayatollah of Rock n' Rolla

Online CEO

 • Administrator
 • Registered
 • *
 • Posts: 9680
 • Chief Executive Officer
  • View Profile
 • Country: Croatia
Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #3 on: 30/October/2016 »
Ja već godinama govorim fotografima na kruzerima da izuče stock, i da poslije xy ugovora mogu nabildati takav portfolio da im to može biti penzija. Msm, kad već živiš od fotki, napravi korak dalje i živi još bolje od fotki.
Nešto se mislim, ove fotke na kojima si dobro zaradio, msm da im je zajednički nazivnik to da su rijetke. Ne sumnjam da su dobre, ali više su rijetke nego dobre, i zato se prodaju, a kupuju ih najčešće novinari koji žele ilustrirati članak, a dovoljno su profesionalni da su spremni potrošiti $1 za dozvolu korištenja fotke.

achtung, tvoj stock portfolio će se na kruzerima preporoditi, to ti garantiram. Ne zbog fotki plaža i luka, nego jer imaš oko za detalj, a uskoro dobivaš i priliku za ogroman broj lokacija. Neki ljudi snimaju ulazak broda u luku, pa sastave timelapse, imaju stotine tisuća pregleda na YT .. Znači najjednostavnije što može, a zanimljivo. Staviš aparat na pramac broda, i ne diraš ga sat vremena. Brod sam mijenja kut snimanja. I tu se opet ponavlja pravilo rijetkosti, svatko može napraviti timelapse, ali ne baš timelapse broda kako ulazi u luku, osim ako će platiti $500 za kartu.

Dobio sam elana od tvog pisanja, danas ću malo slikati.  :D
Lokacija: Irska. Odavno ne plovim. Sve odgovore pronađite na forumu.
http://youtu.be/gABS8a4wm9o (door=forum, ja Morpheus ti Neo)

Offline svašta

 • Registered
 • *
 • Posts: 437
  • View Profile
Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #4 on: 19/March/2017 »
mozete li molim vas, linkat par tih dobrih foruma dje o stocku pricaju?

Online CEO

 • Administrator
 • Registered
 • *
 • Posts: 9680
 • Chief Executive Officer
  • View Profile
 • Country: Croatia
Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #5 on: 19/March/2017 »
Pa guglaj, nista lakse, stavi u filter da ti izbaci samo rezultate pretrage novijeg datuma.
Lokacija: Irska. Odavno ne plovim. Sve odgovore pronađite na forumu.
http://youtu.be/gABS8a4wm9o (door=forum, ja Morpheus ti Neo)

Forum

Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #5 on: 19/March/2017 »

Offline chova

 • Cruise Ship Veteran
 • Registered
 • *
 • Posts: 179
 • If you have target everything is easy...
  • View Profile
Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #6 on: 04/February/2018 »
Malo da osvezim ovaj post, nekada davno recimo..pre nekih 5 godina (e jesam napisao kao da je bilo pre 50 godina :-))), uglavnom hobi mi je fotografija i uvek kada sam bio na zasluzenom odmoru od kruzera, isao okolo i slikao i znam da sam se jedno vreme bas zainteresovao za stock, i ubilo me to odbijanje forografija, misli da od jedno 50 - 60 da mi je 1 ili 2 slike svega prihvaceno i digao sam ruke od toga, sad bas naleteo na ovaj post pa me sada bas zainteresovala da bi mogao ponovo da se aktiviram, jeste da mi sada nije pri ruci DSLR nego jedan mali mirrorless Nikon 1 J5, koji takodje pravi fine fotkice. E sad posto sam trenutno sa kruzerom u Novom Zelandu i po Australiji gde ima sta da se slika pa lepo da se uzbiljim i da pokusam se probijem na stock :-)))...

Offline svašta

 • Registered
 • *
 • Posts: 437
  • View Profile
Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #7 on: 11/February/2018 »
ja kako u zadnje vrijeme citam o stocku, kontam da je nekako masu bolje video radit. za par dana sam kuci i kontam jos pogledat ove nake klipove vezane za ovo. ima ovaj neki lik yuri arcus savjete na yt.. u zadnje vrijeme sam skupio nekih dobrih za*****ancija lendskejpa sa havaja, tahitija, fijija i n zelanda + imam masu hrane iz restorana na brodu. neki dan sam pola dana u galiju u francuskom restoranu proveo :D kontam da bi takve stvari mogle proc...

imate li jos nekih linkova il se sjecate da je neko objasnio, savjete davo na temu? bukvalno sve citam i gutam o ovome prije nego sto probam

Forum

Re: STOCK proveren sistem zarade preko neta
« Reply #7 on: 11/February/2018 »