Pozdrav svima,zovem se Ivan i ukratko cu vam opisati svoj put do odlaska na brod kao i sam zivot na njemu. Trenutno sam na polovici ugovora,a na kraju ugovora pada i upitnik,ne brini sefe
.
Najprije da vam se zahvalim svima,ovaj forum citam vec oko godinu i pol dana i uvelike mi je otvorio oci i bolje me pripremio za dolazak,mada sve te pripreme padnu u vodu onog trenutka kada krocis na brod. Prije godinu dana sam jos otvorio temu vezano za oceanske kruzere i da budem iskren jedva sam znao da postoje rijecni,i na njima san zavrsio sasvim slucajno. Naime polaga sam brevete u jednoj splitskoj agenciji i bezveze nazvao Suzi u 11.mj prosle god u Lovran da pitam da li ce mi ih priznati. Pricali smo tako o svemu i kad je cula da pricam njemacki odmah ajde idemo rijecni odmah.zimska sezona,ja nisam tia nista naglo zurit i strpia sam se do ljetne.Uglavnom ako pricate njemacki misto vam je zagarantirano,mada nije to neki uvjet,ne pricaju naravno svi ali jedan ogroman i presudan plus posto je office u Austriji i kompjuteri su na njem.
Intervju je bio prvog tjedna veljace,sve proslo super,tone teksta su napisane o pitanjima na intervjuu da ne duljim. Suzi javlja da sam prosa,28.2 kickoff meeting Koln. Dalje me sve uputila detaljno,pobrinila se za sve,stvarno najvecu preporuku ima od mene i ne zalim ni centa od 250e za "administrativne usluge". Dobio sam ugovor kao recepcioner ali kao sto je kolegica u prijasnjoj temi rekla,oni nemaju ljudi i odjednom sam nakon 10 dana kickoffa osvanuo kao purser. Ima sam neki ko bajagi trening sa zenskom nezainteresiranom,jer ona je tu 15 god i mogu razumit da nema bas zivaca za ponavljat sve.
U pocetku je to.sve bilo jedan veliki sok za mene,odjednom sam ja tu balavac odgovoran za pet ljudi,za sve dokumente,placanje i sl i nije bilo lako. Ali eto covik s vrimenom i praksom povata sve tako da mogu reci da je sad okej. O kompaniji kao kompaniji mnogi su vec pisali,ja necu koristit tako negativne superlative al da su mi neka njihova organizatorska i kadrovska rjesenja jasna,blago receno nisu. Bilo je tu svega,ides minjat kolegu na godisnjem na deugi brod,par sati prije polaska ajde ipak ostani i tako te neke gluposti.
Posao sada nije tezak,stres i pritisak je sve manji,na recepciji svi radimo 8h i to mi je iskreno malo smisno,po svim pricama ocekiva san 10-12. Jedino na disemberkation/embarkation day radimo svi po 12 sati al to je jednom u tjednu ili u dva,ovisi u kruzu.
Na recepciji su purser,recepcioner,maserka,frizerka i nocni. Maserka i frizerka pomazu 6-7h dnevno.osim kad imaju termine. Na kabinu dvokrevetnu/cetverokrevetnu se covik navikne,na brodsku hranu ,koja je jako dobra inace, se takodjer navikne,jedem redovitije nego kod kuce,kad nadjes neki balans psihicki zauzmes svoje "mjesto pod suncem" i sibas.
Posada je naravno 80% iz Rumunjske. O tim ljudima necu puno trosit rijeci,jer nisu vridni tipkanja.Kokosarenje za svaki cent,spletkarenje,laganje,cinkarenje itd. Individualno su jedne velike neobrazovane nule,kao hijene koje su jake jedino u coporu. Naravno da ima iznimki i da sam od njih 30 dobar s njih nekoliko al velika velika vecina su se ispostavili kao losi ljudi. Medutim za takve ide ignore na najjace i ides dalje.
Uglavnom da zavrsim,zasada sam jako zadovoljan kako sam se snasa,proputova sam pola Europe,bia u gradovima koje nikad nebi sigurno vidia u zivotu,zaradujem jako dobar novac,kad vidim gdje su se moji vrsnjaci pozaposljavali ove sezone to je trostruko veca svota,usavrsavam njemacki,upoznajem nove ljude i lipo mi je. Naravno da mi fali kuca i obitelj al barem u danasnje vrime whatsappa,skypea i slicno to se da nekako nadoknadit. Planiram uskoro na jedan kratki godisnji od 8-9 dana,jer 8 mj u komadu nije bas neka lakoca za izdrzat,al to cemo vidit o tom potom sta Luftner kaze,ko zna mozda se i smiluju
.
Ispricavam se na dugom postu,i ako koga sta zanima rado cu mu odgovorit kao sta ste i vi meni odgovarali.