Cao Jenny, evo ovako, da napisem par stvari kako i sta. Radim vec 3 godine za Viking recnu kompaniju kao konobar sa dodatkom da mi iz restorana tacnije JA, menjamo slobodne dane na recepciji. Vecina kompanija na reci su English Speaking kompanije osim ako nije naglaseno, ja koliko znam samo manje kompanije i Arosa su German Speaking ili se trazi poznavanje Nemackog mada ne toliko. Kod nas na brodu je English Mandatory mada i to je diskutabilno, jer gde su nasi, pricas nasim jezikom. Recepcija ima fiksno radno vreme od 8h i radi se u smenama, znaci 1,2 i Night Shift. Eventualno se radi malo vise ako je Embarkation Day, sto znaci kada gosti dolaze/odlaze. Koliko je meni poznato, recepcija nema Tips, ili ako imas, to je personalni i zavisi iskljucivo od tebe i licno tebe. Viking placa samo i samo PRVU I POSLEDNJU KARTU u sezoni, od ove sezone iskljucivo avionsku/voznu kartu i iznosu do 350e. Ako prelazi tu Cifru tvoj nadredjeni, u ovom slucaju HM mora da pise HR da se odobri taj iznos. Holiday Pocket Money ne postoji, a nikada nisam ni cuo za tako nesto. Viking ima najbolji plan i najvise odmora u sezoni. Pricam kao neko ko je bio na Scenic-u gde imas 2 x 2 nedelje. Dok na Vikingu imas 8-9 nedelja. Rotacija je uglavnom u dogovoru sa tvojim Menadzerom. Sada, za porez, jako interesantno, buduci da je kompanija Viking registrovana u Bazelu, placa se porez u Svajcarskoj, sa time sto vi u Hrvatskoj imate dosta uredjen zakon o pomorstvu i pomorcima, sto na primer mi u Srbiji nemamo. Kod Viking-a imas sve kao i kod drugih kompanija, zdravstveno (privatno), socijalno i penziono (takodje Privatno). Prvi put cujem da treba da placas tu razliku u porezu, bilo je price i u Srbiji da treba da platimo i mi porez ovde kao, mada to nema nikakvog smisla buduci da vec placamo tamo, tako da zasto bih ga placao na 2 mesta?
Vidi raspitaj se kod tebe u poreskoj, ili idi u Lucku Kapetaniju u Hrvatskoj pa ih pitaj tamo, ili izguglaj zakon o pomorcima u HR. Odmah da ti napomenem da ces ugovor potpisati na jedan iznos (bruto) a dobijaces svaki mesec Neto iznos. Odbijaju ti hranu i spavanje na brodu od plate, zdravstveno, socijalno i penziono. Ako treba jos informacija, slobodno pusti PM, tu sam za sve sto te interesuje.