zlatko je u međuvremenu popušio ozljedu na radu (dizanje tereta) i sada je na liječenju,
Točno i čini se da me ozljeda udaljila od te pozicije i kompanije.Uskoro bi trebao bit na drugom brodu i drugoj poziciji...
Situacija na Disneyu nije kao ranije,promocija sa bilo koje pozicije se puno teže dobiva nego ranije.
Uvijeti za zahtjev promjene departmenta tamo:
1.dva završena ugovora tamo
2.bez warninga makar 6mjeseci prije podnošenja zahtjeva
3.Iskustvo u departmentu za koji se aplicira
Do prije ozljede sam razmišljao da bi mogao zadovoljit prva dva uvijeta,ali treći već možda samo uz neko laganje,a sad životopis moj imaju,dal ga drže neznam.Opet bio je jedan dečko iz Filipina,moj cimer,koji je odradio 5 ugovora kao galley steward i kompanija ga je na njegovu želju počela obučavat kao mesara po njegovoj želji,mada nikad nije radio kao mesar.
Ipak bilo je onih koji su nakon 3ugovora promijenili department,ali školovani konobari sa konobarskim velikim iskustvom mogli su na brod doći samo kao galley stewarti samo zato što su iz Indonezije,Kolumbije,Filipina,itd.Oni su čekali minimum 2ugovora,a do promocije rijetko ko je došao nakon samo 2ugovora(u zadnje vrijeme niko),mnogi su promociju čekali i 4-5ugovora(ugovor je 8mjeseci).
Promocije se najlakše dobije u istom departmentu kao second steward,ali to nije ništa posebno.Plaća je veća samo 200dolara,a nategli se približno jednako teško,uz to tu je i dodatna odgovornost,jer second stewart vodi galley stewarte i njega se proziva i za*ebava kad bilo koji galley stewart nešto krivo ili loše napravi,ali i radi fizikalije sa njima,uz pokoje izuzetke rada u store-u(skladištu),odvoza smeća...
Nakon toga ide promocija u first stewart,ali to su godine i godine,mnogi tamo rade i preko 5godina i nisu dogurali dalje od second stewarta,imaju samo trojica first stewarta,sve stariji tipovi
I nema više one promocije u kuhare nakon 1-2ugovora,niko kog sam upoznao tamo nije došao u kuhare kao bivši galley stewart,možda stvar slučajnosti.
Raspored je približno ovakav
odlazak na spavanje 1:00
buđenje 7:15
doručak
početak radnog vremena 8:00
obično pauza 12:00-12:30
kraj radnog vremena prve etape 15:00,nekad i 15i30
tada odem nešto još pojest,otuširat se i probat ulovit još 1.5-2sata sna,da doguram do ukupno 8h sna
18h početak radnog vremena
20i30-21 pauza za jelo
00:00 kraj radnog vremena
odem još nešto pojest,nabrzaka na internet vidjet novosti,pričekam cimere da se otuširaju,onda se ja otuširam i spremim za spavanje i već je skoro 1:00
Tako da se sve svelo na spavanje i rad,nekad nisam izlazio sa broda i po nekoliko tjedana zaredom.
Opasnost od ozljeda na tom poslu postoji,ali ne kod svih galley stewarta,ja sam dobio poziciju konstantnog dizanja
i spuštanja velikog tereta(što više digneš u 1 mahu to si brži),dok gotovo svi ostali galley stewarti to nisu dobili.
Nakon moje ozljede leđa na toj poziciji promijenjen je princip rada,tako da se hrpe velikih tanjura ne stavljaju više u bačvu saginjanjem,već se stavljaju u neki kontejner da se nemora saginjat.Al sad je kasno,kad meni ode karijera tamo.
A sad da li savjetujem našim ljudima da idu na takve pozicije?
Mislim da bolje ne,druga stvar ako se dolazi do lake i brze promocije i da se teško dobivaju bolji poslovi preko naših agencija,ali put do promocije može bit poprilično dug,a za to vrijeme potrebno je doslovno odrobijat,jer se ni naspavat nemože pošteno unatoč svom slobodnom korištenom vremenu samo za spavanje,smrad od ukiseljene hrane je popriličan i konstantan.
Našim ljudima nije problem uz minimalan trud i neki osnovni engleski dobit preko agencija puno bolje pozicije pa čak i bez iskustva u departmentu za koji se aplicira.
Stoga moje mišljenje je da takvu poziciju bi trebalo birat jedino ako se zaista neda naći ništa bolje,a situacija u agencijama još nije takva čak i ljude bez ikakvog radnog iskustva.
Čujem se preko fejsa sa svojim radnim drugarima iz Kolumbije,Perua,Indije.
Stanje tamo preko agencija je takvo da njih krcaju isključivo na pozicije od cirka 500dolara plaće,unatoč iskustvu,obrazovanju,tečnim engleskim za njih je glavni zgoditak dobit poziciju konobara prek agencije i to se rijetko tamo može dogodit,zgodne cure još nekako,ali muškarci vrlo teško.
I tako Disney mi je platio bolovanje,sad traže medical update,duguju mi lovu za prevođenje prvog.
Ali mislim da od povratka vjerojatno neće bit ništa.Još da nema nikakvog boljeg izbora vjerojatno bi se vratio,ali dogovorih preko agencije novi posao i za oko 2.5tjedna trebao bi bit vrlo daleko.