Da radio sam kao BFST.
Ovako,prvih 10 dana kako sam dosao radio sam na Horizon Court-u,sto je za moj pojam najgore mjesto za raditi,ali i na kojem se provodi najvise radnog vremena.
Vjerovatno je vec negdje na forumu napisan opis posla na Horizon-u ali u kratkim crtama-gosti se sami posluzuju hranom.
Onima koji su u elektricnim kolicimajer su toliko debeli da se ne mogu kretati,pomazes pri odabiru hrane i pratis ih do stola.
Zatim ih nudis sa nekim picem,da bi oni u vecini slucajeva odabrali samo vodu,ice tea ili limunadu,btw ovo je džabe zato i piju to.
Po zavrsetku njihovog obilnog objeda cistis stol i dolaze drugi putnici.
Nakon tih 10 dana prebacili su me u Bellbox odnosno Room Service,gdje sam proveo 2 mjeseca i to vrijeme sam bio sretan sto radim na brodu.
Posao nije tezak,supervizor ti nije non-stop za vratom,plata solidna,u vecini slucajeva gosti te lupaju tipsom,ukratko najbolje mjesto za raditi na brodu.
Naravno sve sto je lijepo kratko traje tako da sam se uskoro nasao u Dining room-u gdje sam bio pogubljen prvih dana.
Moram reci da su svi pocevsi od radnih kolega koji su u istom sosu kao i ja,waiter sa kojim sam radio i head waiter-i izasli u susret.
Pomogli i imali razumijevanja dok nisam potpuno upao u kolotecinu i taj sistem.
Konobarija ovde kod nas na kopnu nema nikakve slicnosti sa konobarijom na brodu.
Sto se tice plate recimo za kruz od 7 dana na Aljasci za BFST koji radi u Dining-u je 320-330 zelembaca plus tips koji je relativan.
Radno mjesto Asst. bfst je crew mess i Lido (Horizon Court).
Uglavnom cistis,cistis i cistis. Za platu nisam siguran 100% ali cini mi se oko 50-ak dolara manje po kruzu od iznosa gore navedenog.