Author Topic: Korištenje socijalnih mreža za traženje posla - LinkedIn, Xing, BranchOut, ...  (Read 2911 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Majst0r

 • Cruise Ship Veteran
 • Registered
 • *
 • Posts: 578
 • O RLY?
  • View Profile
Osobno smatram da su socijalne mreže za "poslovno umrežavanje" iznimno korisne u pomorskoj industriji pa zato evo i topic na tu temu.

Nisam naletio ni na jednog recruitera ili agenciju da nema profil na npr. Linkedinu, a neki su me čak i kontaktirali da me pitaju jer smiju staviti moj CV u svoju bazu.

Ukoliko netko ima neka konkretna iskustva u traženju/dobivanju posla putem LinkedIna ne bi bilo na odmet da napiše koju riječ ovdje.

Korištenjem neke Internet tražilice mogu se naći mnogi savjeti o kreiranju/optimiziranju LinkedIn profila pa nema nekog smisla da se baš sve ovdje copy/pastea.
Složit ću neki presjek svih savjeta koje sam pročitao oko kreiranja tih profila u neki budući post ako me netko ne pretekne.

Na početku bih samo napomenuo da se bude oprezan kod dodavanja knjiga na "Amazon Reading List" na LinkedIn profilu jer potencijalni poslodavci/recruiteri mogu saznati dosta o vama na osnovu knjiga koje čitate.

Primjerice, NE preporučujem ovakvu Reading Listu (vidljivu) na profesionalnom profilu:

#1 The Toybag Guide to Erotic Knifeplay
#2 A Hand in the Bush: The Fine Art of Vaginal Fisting
#3 Intimate Invasion: The Erotic Ins & Outs of Enema Play
#4 More Family Jewels: Further Explorations in Male Genitorture
#5 Make Your Own Sex Toys: 50 Quick and Easy Do-It-Yourself Projects
#6 Paying for Sex: The Gentlemen's Guide To Web Porn, Strip Clubs, Prostitutes & Escorts - Without Humiliation, Job Loss, Bankruptcy, Infection, Bloodshed Or Incarceration
#7 The Toybag Guide to Dungeon Emergencies and Supplies

S druge strane, ako prođe godina dana da vas nitko ne kontaktira za posao, možda napravite ovakvu listu pa kad krenu pljuštati ponude za privatne jahte bar ćete znati na čemu ste.  :tuctuc:

Šalu na stranu, zapravo želim samo ukazati na činjenicu da se stvari poput Reading Lista mogu koristiti kao dio taktike za uspješno zapošljavanje. Ako netko primjeti da čitate nove stručne knjige vezane za industriju, sigurno će biti plus u odnosu na druge koji to nemaju.
Korištenjem ove vrste socijalnih mreža i učlanjivanjem u razne grupe recruiting agencija te "lajkanje" raznih ponuda za posao možete si uvelike povećati izglede za dobivanje posla iz snova.

BTW Da ne pretpostavljate što sam tipkao u Google da bih došao do ovih knjiga, evo izvor: http://www.cracked.com/article_16357_the-10-most-terrifying-guides-to-sex.html

P.S. Ako imate account na Amazonu i kliknete na sve ove linkove, počet ćete dobivati jako zanimljive "Recommended for you" emailove od Amazona.
I don't accept private messages! You have been warned. Send at your own risk.

Forum


Offline Polke

 • Registered
 • *
 • Posts: 34
 • Mickey Mouse
  • View Profile
I ja predlažem svakom ko ima šta da stavi na LinedIn, da to i uradi. Znam da to ovde deluje kao utopija (barem u Srbiji), ali se isplati za traženje posla u predstavništvima stranih firmi. Ovo je posebno važno za IT struku i za prodaju, jer mi se čini da tu ima najviše ponuda.
Ima brojnih prednosti u odnosu na tradicionalno slanje CV-a i cover letter-a, kao što je pisanje preporuka od strane poslovnih saradnika i kolega, svih kurseva koje ste uradili on ili off the job, a postoje i interesne grupe koje možete pratiti i učestvovati u njima, na taj način ostvarujući dodatne kontakte i ističući iskustvo. Nikad se ne zna kad će neko da prepozna u vama osobu koja je idealna za posao koji je otvoren.
Najvažnije je da se povežete sa HR dept-om firmi iz oblasti za koju ste stručni i na taj način im biti u pool-u pri sledećem job opening-u. Ovde treba voditi računa da ne budete previše agresivni, jer vam se može obiti o glavu.
'Posao na brodu nije samo posao. It's a Lifestyle.'

Offline Polke

 • Registered
 • *
 • Posts: 34
 • Mickey Mouse
  • View Profile
Top 10 Job Search Blog Posts

Ovo je izuzetno koristan dokument za svakoga ko aktivno trazi posao putem LinkedIn-a. Preporucujem citanje i pracenje uputstava.
'Posao na brodu nije samo posao. It's a Lifestyle.'

Forum