Author Topic: Sale Mostar, Assistant Team Waiter, Carnival Cruise Line  (Read 4954 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online CEO

  • Administrator
  • Registered
  • *
  • Posts: 9680
  • Chief Executive Officer
    • View Profile
  • Country: Croatia
Korisničko ime: Sale Mostar
Država: BiH
Spol: M
Kompanija: Carnival Cruise Line
Pozicija: Assistant Team Waiter


  • Kako ste čuli za posao na kruzerima?
Pa iskreno, kod mene je sve to nekako cudno pocelo i na brzinu se sve izdesavalo.
Prije par godina sam nesto cuo i citao o radu na brodu al sve je ostalo na citanju samo.
U martu 2012. sam ponovo poceo da ceprkam i trazim nesto, neki izlaz, jer sam video da stvarno kuci posla nema, a i gdje ima posla para nema.
Poceo sam da trazim nesto o kruzerima i odlasku na kruzer i radu tamo i tako sam naletio na ovaj forum koji iskreno mi je dosta toga pomogao.
Nisam “davio” sa puno pitanja, nego sam nekolika dana proveo sjedeci pred kompom i informisao se o svemu, sta, kako, gdje, kuda, kada itd itd.
Tako ovom prilikom bih se zahvalio šefu na ovom forumu koji mi je iskreno pomogao i pripremio me.

  • Što vas je privuklo da aplicirate za posao na kruzerima?
Iskreno najvise me privuklo putovanje a i sto se moze neka kinta ostaviti sa strane.

  • Preko koje ste se agencije za rad na kruzerima prijavili i zašto baš preko nje?
Prijavio sam se preko EP-a iz Zagreba jer su mi nekako najblizi bili iako sam procitao dosta toga loseg o njima, ja nisam imao lose iskustvo.
Preko telefona sam se cuo s njima i uradili su predinterviju samnom, uglavnom bili su ok, i zvali su cesto i provjeravali dokle sam sa papirima zavrsio jer je sve bilo navrat na nos.

  • Za koju ste se kompaniju i poziciju prijavili i zašto?
Nisam birao kompaniju, rekli su mi da je tad i tad intervju za Carnival i poziciju Assistant Waiter.
Ja sam pristao (da ljudi, bio sam informisan sta treba da se radi, kakav je to posao, i sve sam znao sto se moze preko foruma saznati. I iskreno nisam pogrijesio.

  • Koliko je trajao interview i kada ste saznali da ste prošli?
Intervju je bio smijurija prava koja je trajala nekih 2-3 minute nakon kojih mi je receno da sam dobio posao.
Za neke entry pozicije su intervjui puka formalnost, tako ljudi da ne morate da se plasite toga, samo budi uvjereni u sebe i informisite se koliko toliko, da znas o cemu se radi i to je to.

  • Koliko su bili vaši troškovi odlaska na brod?
Hm troskovi to ne bih mogao da kazem tacno, ali odprilike nekih €1.300 plus minus, od ljekarskog do putovanja u zg, vize pa do karte i jos kupovine nekih osnovnih stvari za put.

  • Kako ste se spremili na put u nepoznato, što ste odlučili nositi sa sobom?
Slusajuci tj “citajuci” prihvatio sam savjet iskusnijih.
Ponio sam samo 10 pari gaca, potkosulja i carapa, nekolike majice kratkih rukava, trenerku, 2 sorca, jednu kosulju, i normalno neseser sa nekih potrebstinama kao sto su pasta za zube, cetkica, dezedoransi, dezedorans kreme, brijac ,pjenu i after shave i to mi je bilo sve dovoljno za prvih mjesec i nesto.
Sve poslije toga sta mi je trebalo, kupio sam u portovima gdje smo izlazili i iskreno na sljedeci ugovor idem sa slicnom “garniturom” u mom koferu jer nema potrebe da se ista vise nosi, poslje cete imati samo glavobolju jer pun k* stvari a ti nemozes toliko ponijeti nazad i onda bato nadoplati ili baci.

  • Opišite kako ste se osjećali prvih nekoliko dana na brodu
Prvih nekoliko dana su bili prava ludnica, bukvalno nemas pojma gdje ti je glava a gdje guzica.
Sreca pa je act asst maiter d bio decko iz Srbije koji nas je docekao, pomogao nam i objasnio gdje sta.
Prvi radni dan je bio mi totalni sjeb.
Receno nam je da dodjemo u 5.30 u Staff mess i tamo je receno da 7 ljudi ostaje u staff mess-u a ja kao da idem u Bistro Team tj da idem na Lido da radim, ja sam se bukvalno sje*ao i ostao ukopan na mjestu. Dosavsi na Lido ispred mene se stvorio nakav Celo sa svojih 190 cm i gledao me ispod cvika i prvo pitanje koje mi je postavio bilo je na nasem “odakle si ti mali?”
Ja ono sje*an, nista ne kontam, odgovaram iz Mostara a on meni “jesi ti ikad skakao sa Starog mosta” tu sam se jos vise sje*ao ono gledam koji je ovo k* jel ovo skrivena kamera neka hahaha.
Uglavnom tu prvu vece dao je jednoj djevojci iz Stakehousa da mi pokaze sta da radim kako da nosim tray itd.
Poslje toga narednih nekoliko dana su bili naporni, vecina noci ne prospavana (je*em ti ja nas mentalitet, puno balkanaca, jbg sjedi upoznaj se s ljudima, popi koju ovo ono i zaglavi.
Noge naravno otekle i bolile tako da sam znao cupkat u mjestu i prebacivati se sa noge na nogu koliko su me bolile hahah

  • Koliko vam je kompanija pomogla osjećati se dobrodošlim na vaše radno mjesto?
Kompanije iskreno nista ali ljudi koji su tu radili su mi pomogli nevjerovatno puno.

  • Da li vam je, po dolasku, netko neposredno pomogao uputiti vas u posao?
Sr asst maiter d Lido GOSPODIN IVAN GABRIC (namjerno pisem velikim slovima jer treba ustati i reci ime tog covjeka) pa sr team head waiter Miroslava (koji je sad act asst maiter d na freedomu ) pa do radnih kolega sa nasih prostora koji su radili samnom i  koji su me uputili u sve, od posla do svega moguceg.

  • Kako ste se nosili sa ograničenošću životnog prostora na brodu?
Iskreno s tim nisam imao nikakav problem, kabina mi je bila mjesto gdje cu prespavati i spremiti se za posao. Totalno mi je sve bilo ok.

  • Jeste li bili zadovoljni zaradom?
Pa iskreno i jesam a u nekim momentima i nisam.
Dok su moji drugovi gulili po staff messu i crew messu ja sam radio u room service i lido.
Koristeci balkanski mentalitet i svoju inteligenciju, uzimao sam solidan tip koji je nekad znao preci i 40tak dolara samo za dorucak.
Dobro poznata tehnika biranja breakfast cards i kupljenja istih prije dolaska ostalih asst waitera i dostavljanja samo njih i furanja istih do kraja kruza.
A nisam bio zadovoljan kad sam radi svoje gluposti zavrsio u crew messu od 5 ujutro do 5 poslje podne i to radi svoje gluposti i svog mobitela koji je prebacivao vremensku zonu non stop tako da sam zakasnio par puta na posao, dobio bad performans i jbg.

  • Postoji li mogućnost napredovanja tj. promocije na poslu?
Postoji ako to zaista hoces i ako radis, niko nece ostati slijep na to.
Poslje 3 mjeseca i nekih 20tak dana, ja sam poceo da radim u dinning roomu. Bilo je vozanja poslije toga, 2 kruza dinning room, onda 1 kruz bistro tim, i nazad.
Tako nekih 2 mjeseca, kada sam dobio promociju i postao Assistant Team Waiter.
Zadnja 3 mjeseca sam radio kao Assistant Team Waiter, sa backdinning room supervizorom na stanici 36, bilo je gadno, ali je vrijedilo iskreno :D

  • Kako vam se svidio društveni život na brodu?
Drustveni zivot mi se cak i previse svidio, to je najbolje osjetio moj novcanik hahha.
Party smo imali 2-3 puta mjesecno, cak smo imali party na lidu sa dopustenim koristenjem bazena, to je bila ludnica. Naravno balkanci su imali glavnu ulogu u tome.
A osim partya uvjek je neka ekipica na open decku sjedila i cugala, jedina mana je sto je smoking area na fwd 4, a crew bar na mid ship 0, i sto je radio do 1.30 al smo se i tu snasli i imali smo broj tel koji je bio dostupan od 0 do 24 i dostavljao sve na dogovoreno mjesto.

  • Opišite kakvi su ljudi sa kojima ste zajedno radili na brodu.
Ima ih svakakvih, to je jedan veliki bosanski lonac sto bi se reklo, od dobrih do supaka i papaka, tako da tamo mozete ocekivati sve, a na vama je da odaberete s kim da provodite svoje slobodno vrijeme.
Ja sam sa svakim bio ono cao za cao, al sam imao “svoju ekipu”.

  • Kako biste opisali putnike?
Uh, to je pitanje nad pitanjima. Na Freedomu je bilo bukvalno iz crnog u bijelo.
Na 6dnevnom kruzu gosti su bili velikom vecinom crnci, iskreno s njima nikad neznas na cemu si.
Imao sam nedavno slucaj kad su nam 34 crnca povukla gratuity, a iskreno, bilo je i dobrih, ono ne moze se bas deklarisati sve u svemu tesko smo svi izlazili na kraj sa njima.
Na 8dnevnom kruzu bila je puka suprotnost, velika vecina su bili bijelci, al nisu ni oni svi bas da se hvataju za novcanik, a i znali su se i oni zaliti na neke gluposti.
Kinezi su bili ono dobri, manje vise, samo mogu pojesti bruku jednu i jedu brzinom munje. Nisi ni posluzio sve goste za stolom, onaj prvi je vec pojeo hahahah a titulu najtezih gostiju dobijaju Indijci.
Ja sam imao srecu u nesreci da mi je na bozicnom kruzu bilo prvi siting 30 indijaca i 7 kineza, kad ti 30 indijaca naruci Indian vegetarian onda si naje*ao pravo jer to jelo dolazi na 2 tanjira.
Na oba tanjira dodju kao 3 posude ili ti ga case kao keramicke a ti mozes nositi samo 12 tanjira (imalo smo za*****ane asst food oper. manager koji je odma zvao maiter d ili ti kaze ostavi sve preko 12) a to je tesko nevjerovatno, pa skontajte onda koliko se moralo trcati :D

  • Jeste li imali vremena posjetiti destinacije koje je brod posjećivao?
Naravno da jesam, u svakoj luci u koju smo pristali ja sam bar 2-3 puta izasao.
Glavne destinacije su bile plaza i obavezno neki bar u blizini plaze, sa wifi, sa solidnom klopom i jeftino pivom hahaha (jbg taki smo kaki smo)

  • Jeste li imali neko omiljeno mjesto za izlazak?
Antigua, St marteen i San Juan.
U Antigui plaze su extra, taj otok ima 365 plaza ja sam ih nekolike obisao i extra sam se proveo, St Marteen plaza solidna i jedno posebno mjesto koje je uvijek bilo puno crew membera sa imenom Carolina ( bez predrasuda molim hahahah ) a San Juan je harem toliko zena i to prelijepih vecinom (ili su samo moje oci trazile take haha) ja jos nisam video nigdje. I radi kupovine je bio dobro.
Jos bih istakao Arubu gdje je plaza extra, samo je malo poskupa,.. Curocao nije bio los.

  • Opišite dobre strane rada na kruzerima.
Ima ih vise.
Kad podjete sa razmisljanjem da nikad u zivotu ne bi vidjeli sva ta mjesta, a usput cete zaraditi koju kintu, onda je to to.
Brod je mjesto gdje covjek moze vidjeti svoje granice. Tamo mozes da vidis svoje granice izdrzljivosti i svega i onda skontas da nema te granice.
Ojacas kao osoba, dosta toga naucis sto je korisno, i sto ce ti koristiti u zivotu, dobijes neke radne navike koje su dosta drugacije od svega na sta smo naucili, sklopis neka prijateljstva i upoznas neke extra ljude koji ce ti ostati do kraja zivota u pamcenju, dozivis neke od najlijepsih momenata u zivotu a i najteze al jbg, naucis raditi pod pritiskom (ko je radio u restoranu na brodu zna na sta mislim) i jos dosta toga, al najvaznije mozes uzivat u slobodnom vremenu i trosit, a opet da se vratis sa solidnom sumom novca kuci.

  • Opišite loše strane posla na kruzerima.
Eh lose strane, ...
Najgore je sto malo spavas i hrana nije domaca, bar je to meni najteze palo.
To radi spavanja, jbg do mene je bilo, jer nisam htio poslije posla ici spavati, nego se islo na koje pice u crew bar, pa na open deck, tako da se i nesmijem bas na to zaliti.
Hrana jbg nije toliko losa, samo mi nismo naucili na taku vrstu ishrane, sreca pa sam radio u restoranu pa sam mogao bar vecerati nesto normalnije :D
Da nezaboravimo Special Cleaning koji je*e sojke u letu, ja sam imao “srecu” da 2 puta sam imao Usph na brodu. Jednom smo imali score 100 a drugi put score 99 i je**** GI outbrake kad smo radili sa bleech 1000ppm. Ko je radio s tim zna o cemu pricam, poslije 10 dana nisam imao koze na rukama hahahah

  • Biste li zainteresiranima preporučili posao na kruzerima i zašto?
Svakom bih preporucio ovaj posao kao sto i radim to, gdje ces imati priliku proputovati toliko, zaraditi nesto, dozivijeti neke extra moment.
Pogledajte svi oko sebe i sta vidite u vecini slucajeva? Jad i bjeda, posla nema, para nema, a ovo je izvrsna prilika. Teska ali veoma dobra. Otvorit cete svoje oci i vidjet cete neke stvari drugacije.
Kad skontas, poslije ugovora dodjes kuci, tamo nekolike hiljade/tisuce dolara (od tebe to zavisi ni od koga drugog, koliko ostavis toliko ces imati) zar to nije bolje nego kad ubacis ruku u dzep a ono propuh ili neka sica od koje ti je muka kad je pogledas.

  • Koji savjet biste dali ljudima koji namjeravaju aplicirati za posao na kruzerima?
Biraj poziciju na kojoj ces se najbolje snaci, pustite price da je lako promjeniti poziciju kad dodjes na brod svojim ocima sam video da je to veoma tesko.
Ne dajte ljudima iz agencija da vam mazu oci, raspitajte se prvo veoma dobro, i uvijek provijerite nekolika izvora.
Ne prihvatiti odma prvo kao njemu je bilo tako - i meni ce. Shvatite, iskustva su razilicita i svi mi gledamo drugim ocima i dozivljavamo stvari drugacije.

  • Želite li dodati nešto što smatrate važnim?
Pamet u glavu i ...

Lokacija: Irska. Odavno ne plovim. Sve odgovore pronađite na forumu.
http://youtu.be/gABS8a4wm9o (door=forum, ja Morpheus ti Neo)

Forum


Offline legionnaire007

  • Cruise Ship Veteran
  • Registered
  • *
  • Posts: 1350
    • View Profile
Bit će nešto od tebe, Sale  :uzdravlje:
Once a sailor, always a sailor.

Forum


Offline Botanicar

  • Registered
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Sale....Are you allright...?

 :uzdravlje:

Offline Sale Mostar

  • Cruise Ship Veteran
  • Registered
  • *
  • Posts: 74
    • View Profile
Sale....Are you allright...?

 :uzdravlje:

hahahah. I dan danas se za*****ajem sa kolegama na tu foru hahaha, Jedan je Ivan Gabric hahha

Offline marvell

  • Registered
  • *
  • Posts: 31
    • View Profile
Samo da se nadovezem , imao sam i ja priliku da radim sa gosp. Gabricem i nakon predjenih 3 ugovora u Carnivalu kao waiter, mogu rec da boljeg covika i menadjera tamo nisam vidio,a svi koji ga poznaju reci ce isto...eh da je takvih vise tamo..

Forum