PolarBear ti sa svojim stavom i samopouzdanjem možeš sigurno uspijeti, ne slušaj previše komentare drugih koji te sputavaju, naši ljudi su naučili da nema kruha bez motike, da se moraš prebiti od posla za svaki dinar, biti podčinjen u svakoj situaciji i da boljeg nema i ljubomorni su ako je netko imalo uspiješniji od njih.
Moj savjet ti je pročitaj form još koji put, odnosno samo iskustva drugih članova, tu ćeš se najlakše moći pronaći. Vidjet ćeš što su ih pitali na intervjuu, koje im je iskustvo bilo potrebno i sl. Ciljaj na bolje pozicije ali na kraju krajeva ako i prihvatiš neki "lošiju" poziciju ne sumnjam da ćeš izgurati do kraja ugovor, a tada ćeš već biti pametniji vidjet ćeš iz prve ruke gdje se vidiš na brodu, možda dobiješ promociju, mođžda ti se otvore neke nove mogućnosti i sl. Svatko će ti reći da je iskustvo na brodu neprocijenjivo, sve ovisi od osobe do osobe kakav ima pogled na svijet i što očekuje od života a ti mi djeluješ kao osoba koja zna što želi. Zato glavu gore, vjera u sebe i samo naprijed. I počni što prije aplicirati. Sretno.

Druze, niko ga ne sputava, procitaj postove, vecina ljudi koji su odgovorili su veterani, neki i na pozicijama o kojim on prica....
Ja sam prvi u svom iskustvu i svim savjetima pisao da svi pokusaju na vecu poziciju doci, jer je najgore sto se moze desiti da vam ponude nizu, ali stvar je u tome sto za te neke pozicije traze 5 godina iskustva, a sa 21 godinom ne mozes imati 5 godina iskustva.
Da, naravno da nije tvoj problem sto ces ti doci s 21 godinom na brod nekome da naredjujes, to je problem kompanije, i zato kompanija to nece ni dozvoliti...
Mislim da ce ti najbolji realan odgovor dati agencija kad ih kontaktiras sa svojim stavom i planovima, onda ces vidjeti kakva je realnost, jer mislis da mi ovde sto pricamo mlatimo praznu slamu, a ustvari govorimo iz licnog iskustva...
Ja sam sa 24 godine aplicirao za bartendera, imao 6 godina iskustva cak i u menadzmentu barova, imao preporuke i sve, da bi mi gospoda u agenciji rekla da me mogu nekako progurati za barservera

Druga je stvar odgovornosti, kako je moj šef na brodu rekao: Kompanija ne placa težak rad, nego veliku odgovornost, jer da placa tezak rad, onda bi utility cleaner imao vecu platu od kapetana... A da bi vam dali odgovornost, morate je pokazati, dokazati onome iznad vas da ste sposobni tu odgovornost da preuzmete, a to ne mozete na intervju-u...
Niko decku ne savjetuje da ide kao ACAT ili Utility (iako nista lose ni u tome nema) ali da ne puca previsoko da se ne bi razocarao kad vidi kakva je realnost....