Život na valovima

Kako će se tko snaći na brodu, zavisi od karakternih osobina pojedinca. Neki dođu sa zacrtanim ciljem koji im je stalno pred očima i ne usuđuju se opustiti u strahu od otkaza.
Dobar dio ljudi koristi svaku priliku za druženje, ne izlazi iz crew bara i ne propušta izlazak u luku.
Povećani prihodi mnoge navedu na povećanu potrošnju pa koriste slobodno vrijeme za shopping. Popularno je udruživanje u parove od kojih dobar dio završi i brakom.
“Work hard-Play Hard” je opće prihvaćeno pravilo života na brodu. Dinamičniji, hiperaktivniji pojedinci prolaze najbolje, jer se brzi i naporni ritam rada bez potpuno slobodnog dana odmora jako dobro uklapa u njihov stil života. Ipak, većina će posustati nakon nekoliko mjeseci i onda početi odbrojavati dane do završetka ugovora.

Pošto su cigarete, alkohol i piće dosta jeftiniji nego na ovim prostorima, crew bar je navečer vrlo posjećeno mjesto.
Česte su organizirane tematske zabave poput “payama party”, a nijedan praznik se ne preskače organizirano slaviti.
Tu treba uključiti i nacionalne praznike, dane nezavisnosti i slične proslave svake veće nacionalne grupacije na kruzerima.
Pohvalno je da je sponzor takvih zabava često brodski menadžment u suradnji sa HR departmentom (Human Resources).
Vrlo su posjećeni i organizirani izleti za posadu, negdje nazivani “crew tours”, koje brodski menadžment organizira za posadu ili besplatno ili po vrlo prihvatljivim cijenama.
Jasna je stvar da radniku koji dnevno radi 10-12 sati, sa vremenom neminovno pada moral, i organizirani “crew tour” mu daje osjećaj vrijednosti i novog elana.
Poslije svakog završenog putovanja, na osnovu komentara gostiju brod dobiva rejting, koji pokazuje koliko su gosti bili zadovoljni uslugom.
U slučaju da brod kontinuirano postiže visoke rezultate, menadžment dobiva novčane bonuse. To izaziva lančanu reakciju jer zadovoljni menadžment organizira zabave sa besplatnim pićem i hranom za crew. Rad na brodu omogućava društvenim osobama upoznati osobe iz cijelog svijeta, steći prijateljstva, te biti u mogućnosti reći da u svakom dijelu svijeta imaju nekoga poznatoga.
Zarada stečena radom na brodu koristi se na razne načine. Neki za vrijeme odmora između dva ugovora putuju tamo gdje sa brodom ne mogu otići, i time kompletiraju avanturu u kojoj za vrlo kratko vrijeme posjete sva ona mjesta o kojima su mogli samo sanjati.

Većina kompanija ima u vlasništvu privatni otok i odmarališta sa specijalnim popustom za svoje radnike, na kojima se neki odlučuju provesti svoje slobodno vrijeme, ali većina se ipak odlučuje otići na odmor u svojem aranžmanu. Mogi će veterani posla posvjedočiti da se nije lako prilagoditi životu u civilstvu poslije nekoliko godina rada na kruzerima, jer intenzivan radni i životni ritam bez cjelodnevnog dana odmora u 6-8 mjeseci ostavlja trag. Zato je potrebno unaprijed planirati što poduzeti po povratku kući.
U slučaju višegodišnjeg angažmana na brodu, događa se da veze sa domovinom, prijateljima i društvom oslabe, i na neki način primoravaju na ponovni povratak na brod, u neprekidnom ciklusu koji je teško prekinuti. Ono što svatko mora znati, je da nitko na brodu ne ostaje vječno, iz jednostavnog razloga što je posao i život na brodu prenaporan na duge staze.

[fbcomments]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.