Mađarski sud osudio zapovjednika riječnog kruzera Viking Sigyn zbog sudara u kojem je poginulo 27 turista 2019.

Sud u Mađarskoj osudio je 26. rujna 2023. kapetana (zapovjednika) riječnog kruzera Viking Sigyn na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog nemara koji je uzrokovao potonuće mađarskog izletničkog broda Hableany (“Sirena”) na Dunavu tijekom večeri 29. svibnja 2019.

Mađarska sutkinja dr. Leona Németh utvrdila je da je kapetan Chaplinsky bio nemaran u upravljanju riječnim kruzerom Viking koji je sustigao i pregazio manji brod dok su oba plovila noću prolazila ispod mosta Margit na rijeci Dunav u središtu Budimpešte.

U trenutku sudara, na manjem brodu je bilo 33 turista i 2 mađarska turistička vodiča. Poginulo je 25 južnokorejskih turista i dvoje turističkih vodiča. Tijelo jednog turista nije bilo moguće locirati.

Nije bilo izvješća o ozljedama na riječnom brodu Viking (koji Viking naziva “longship”). Izvještavanje Washington Posta o sudaru sadržavalo je video incidenta.

Kapetan Chaplinsky proglašen je krivim za “ugrožavanje riječnog prometa koje je reyultiralo teškom nesrećom sa smrtnim ishodom”, prema sucu iz Budimpešte koji je također oslobodio kapetana za “nepružanje pomoći”.

Prije presude, kapetan Chaplinsky, koji sada ima 68 godina, izrazio je svoje “ogromno žaljenje” zbog smrtnih slučajeva. Navodno je prije izricanja presude izjavio: “Ne mogu se odmoriti ni minute zbog sjećanja na ovu strašnu tragediju. Noćima ne mogu spavati zbog njih.”

Kapetan Chaplinsky je u policijskom pritvoru od sudara, uključujući i kućni pritvor u Mađarskoj od 2020. Sudac je naredio da se vrijeme koje je Chaplinsky već odslužio uračunava u kaznu od pet i pol godina. To će rezultirati kaznom zatvora kraćom od dvije godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.