Polaganje STCW-a u Sloveniji (za građane Srbije)

Autor: ladanlad

Danas sam (napokon) podigla pomorsku iz Kapetanije. Basic safety training smo polagali u Sloveniji, a preko Brodarske škole u Beogradu.

Obuka obuhvata Basic safety training, Security Awareness i Designated Security Duties.
Proces je sledeći: obuka se odvija u prostorijama Brodarske škole, u trajanju od 5 dana, popodnevni sati.
Nakon prvog dana, o terminu sledećeg dana, kandidati se međusobno dogovaraju (kod nas je to uvek bilo u pola 3).
Treći dan obuke, dolazi devojka iz Crvenog krsta, i drži predavanje iz prve pomoći, koje traje oko 6 sati. Nakon toga vam podeli pitanja, i krećete sa testom, koji traje kratko.
Mi smo svi prošli (mislim da je nemoguće ne položiti), i dobili diplomu i potvrdu o pohađanju kursa iz prve pomoći. Ti papiri će vam kasnije trebati, kada odete u Sloveniju.
Poslednji dan kursa, predavač vam daje tri potvrde, koje takođe nosite sa sobom u Sloveniju.

Nakon petog dana, ide se u Zagreb na lekarski pregled, koji mora biti iz EU, jer Slovenci priznaju samo takav.
Taj lekarski košta oko 80e, a sa sobom ponesete osnovne nalaze krvi i urina, koje uradite bilo gde. Manje-više traje kratko, i kreće se za Koper.
Mi smo se organizovali među sobom za put, tako da su dva momka krenula kolima (40e sa svim putarinama po osobi).
U Koperu smo rezervisali hostel, (30e po osobi za dva noćenja).
Sutradan smo oko 9 bili u kapetaniji Kopera i tu platili 121e za administrativne takse oko polaganja treninga, a u 15.30 smo imali ispit.
U ispitnoj komisiji su bili tri kapetana, i tražili su znanje, no, opet ono osnovno.
Ja sam polagala za yacht stewardess i bili su blagi, ali momke koji idu na teretnjake kao kadeti, su ispitivali dosta.
Najviše obraćaju pažnju na slučajeve opasnosti na brodu i protivpožarnu zaštitu (mada ljudi koji su već radili na kruzerima i teretnjacima, to sve znaju iz vežbi koje su im obavezne na brodu). Ispitivanje traje otprilike 10 minuta po kandidatu. Suvišno je reći da smo svi prošli.
Sutradan, dakle drugi dan u Kopru, posle 10 ujutru smo otišli po sertifikate, odjavili se iz hostela, i krenuli put Srbije.

Troškovi oko celog tog putešestvija su 350e za trening u Bgd-u, 80e za lekarski u Zg, 40e put, 30 hostel i 120 takse u Kapetaniji.
E, kada se vratite u majčicu Srbiju, odete u kapetaniju, i tamo vam kažu da oni ne priznaju lekarski iz Hrvatske, nego ga morate uraditi u tačno određenim klinikama.
Ja radila kod dr. Ristića na Novom Beogradu, ujutru dala krv i urin, a ostatak pregleda mi bili zakazani za 14h. Mora se zvati i zakazati termin.
Ne treba zaboraviti da im naglasite da vam treba i nalaz krvne grupe. Taj izlet je koštao 11650 din, dakle malo ispod 100e. Ovo je cena za moju poziciju.

Ako ste u škripcu sa vremenom, kao što sam ja bila, pre odlaska na Novi, predala sam sertifikat BST kod sudskog tumača na prevod i overu (samo takav priznaju u kapetaniji).
Našla sam kancelariju na Terazijama 38, jedan papir je koštao 1150din, i bio je gotov u toku dana (ali morate da im kažete da ste u žurbi).

E a u kapetaniji Beograd… teta iza šaltera je insistirala na potvrdu o POSTUPCIMA U SLUČAJU OPASNOSTI NA BRODU, i ništa više! Džaba moja objašnjenja da je taj prokleti postupak već sadržan u Basic-u. Onda sam tražila da razgovaram da nekim od nadređenih, i naravno, teta je bila neupućena, i nadrndana.

Za pomorsku kod nas u kapetaniji su vam potrebni izvodi iz državljanstva i matične knjige rođenih, lekarski izveštaj, overena kopija BST sertifikata, pomorska knjižica (kupuje se u Službenom glasniku), fotokopija lične, dve fotografije 3×3,5, i uplatnica u iznosu od 2330din, a u slučaju da imate fotokopiju stare pomorske, onda je 1140din. A pre svega su vam potrebne džedajske vrline.
Post je možda malo dug, ali sigurna sam da će nekome biti od koristi. Ako neko ima neka dodatna pitanja, tu sam.

Link na originalni tekst: Polaganje STCW-a u Sloveniji

Comments

comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.