Stage Staff – entry level pozicija za tehničare

CrimsoN
Cruise Ship Veteran
OnlineOnline
Country: Serbia
Company: RCCL
Occupation: Technical Stage Staff, Broadcast Technician
Ship: Brilliance, Explorer, Independence x2 …nastaviće se…
Posts: 22

Stage Staff je entry level pozicija u kompaniji što se tehničara tiče.
Pozicije za koje se na brodu može odraditi trening i biti promovisan su:

Lounge Technician
Tehničar koji radi sa bendovima po određenim barovima/pabovima/stejdževima po brodu, radi zvuk i kabliranje benda koji stage staff postavlja na pojedinim lokacijama gde se bend periodično postavlja (pool deck, most na promenadi, itd. zavisi od klase broda).
Ukratko, mobilni tonac, lik koji po brodu radi postavke bendova. Potrebno poznavanje bar osnova zvuka i dobro poznavanje digitalnih mikseta.
U najvećem broju slučajeva lounge techovi su ti koji dobijaju plaćene satnice od grupa koje po nekad mogu i da udvostruče platu. Jer, zavisno od grupa, najčešće se zakupljuju loungevi a ređe veliki prostori kao studio B ili teatar kada tehničari iz istih odrađuju i dobijaju satnice.

Sound Technician
Tonac u teatru radi sve predstave, prati queove tokom show-a tonske probe, time code, potrebno visoko poznavanje digitalnih mikseta, zvuka, akustike i frekvencija ,
tonac u studiju B radi predstave u studiju B, tj. predstave na ledu, koje su mal te ne dva klika mišem ili pritisak na tasted PLAY…ova pozicija se nalazi na Voyager, Freedom i Oasis klasama brodova jer na tim brodovima ima ledenih dvorana. Obično je studio B sound tek zadužen za dešavanja na promenadi kao što su 70s Disco Inferno party, parade, Captains Reception itd…
ili tonac u Aqua teatru, zavisno od klase broda.

Light Technician
Potrebno odlično poznavanje miksera za svetla, DMXova, mehanike svetala, elektronike i elektrike.
Vezano za posao, isto se odnosi na njega kao i na sound teka u teatu odnosno studiju B. Dosta overhead-work-a

Rigging Specialist
Kontroliše mehaniku tokom izvođenja letećih aktova, održava mehanične sisteme, potrebno stručno osposobljavanje u Las Vegasu koje je obezbeđeno od strane kompanije.
Odgovorna pozicija, jer bukvalno pomerate ljude u vazduhu i njihova bezbednost u mnogome zavisi od vas.
Pozitivna strana je što su rigeri zadržali single kabine i posle oduzimanja singlki tehničarima početkom 2013.
Plata je između 2700 i 3200$

Stage Production Manager
Nadležan za sve što se dešava u teatru*studiju b/aqua teatru, pravi rasporede dešavanja u upravlja CAT (Computer Aided Theatre) sistemom ili konzolom za pomeranje zavesa, zidova, pit-a i elemenata na bini tokom predstava.Odgovorna pozicija, SPM je na čelu tima tehničara i stage staffa koji može da broji i preko 20 ljudi, plus dance/ice/aqua cast-trupa i muzičari, te rad sa kruz direktorom, activities managerom itd…
Političnost je najbolje oruđe dobrog SPM-a.
Plata između 2500 i 3000, singl kabina i 4 meseca ugovora zbog Menadžerske pozicije tj. 2,5 strajpa imaju 4-2 (4 meseca na brodu, 2 odmora).
Ili možeš trenirati za poziciju u mom slučaju Broadcast Technician.

Comments

comments

6 thoughts on “Stage Staff – entry level pozicija za tehničare

  1. I am from Serbia Bozidar Kaluđerović, I ended up Electrotechnical faculties of Professional Studies direction AUDIO technology, I am 24 years, aoličiram to work on the ship. English talk very Dobe, I normally do with music.
    Sincerely

  2. Do sada nisam imao prilike da radim na brodu pa ako bi ste mogli molim Vas da objasnite malo više o tom procesu kako se prijaviti, preko koje agencije, koliko para treba pripremiti za sve troskove koji su potrebni.. Zavrsio sam akademiju umetnosti u Beogradu smer dizajn zvuka i muzicka produkcija, pa sam veoma zainteresovan za ovako nesto s obzirom da bih radio u struci.. Ako postoji vec neka tema na to na forumu molim Vas ostavite link.. Pozdrav

  3. Radim kao tonac i organizator događaja, na analognim miksetama i digitalnim interfejs mikserima, razglasima, radio sam pored toga kao muzičar, VJ i DJ – sa sveukupnim stažom od oko 20 godina. Imam 37 godina i iz Beograda sam. Služim se engleskim jezikom kako u svakodnevnoj tako i u tehničkoj konverzaciji. Da li su aplikacije i dalje aktuelne? Veliki pozdrav!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.