Australski sud: Carnival kriv za nemar u izbijanju Covida na kruzeru

Carnival lawsuit

Koronavirus je već pustošio dijelove svijeta, donoseći bolesti i smrt, a budućnost je bila neizvjesna kada su Henry Karpik, umirovljeni policajac iz australskog predgrađa Figtree, i njegova supruga Susan Karpik, s kojom je bio u braku gotovo 50 godina, započeli svoje krstarenje u Novom Zeland-u na brodu Ruby Princess.

Bio je 8. ožujka 2020. Otprilike tjedan dana ranije, putnik na drugom kruzeru, Diamond Princess, postao je prvi Australac koji je umro od Covid-19.

Nekoliko dana nakon što je kruzer Princess Ruby napustio Sydney u Australiji, g. Karpik se počeo osjećati umorno, slabo i bolesno, pokazuju sudski zapisi. Do trenutka kada se brod vratio u Sydney, 19. ožujka 2020., gospođa Karpik je vidjela da se njezin suprug trese i da jedva hoda ili nosi svoju prtljagu, prema sudskim dokumentima.

Gospodin Karpik, koji je tada imao 72 godine, proveo je gotovo dva mjeseca u bolnici, bio je stavljen na respirator, stavljen u induciranu komu. U jednom trenutku, imao je samo nekoliko dana života, pokazuju sudski zapisnici. Kasnije se oporavio.

Gospođa Karpik, glavna tužiteljica u kolektivnoj tužbi protiv tvrtke za krstarenja Carnival, koja je vlasnik Ruby Princess-a, također se zarazila virusom Covid-19, iako su njezini simptomi bili blaži.

U srijedu je australski sud utvrdio da su Carnival i podružnica – Princess Cruise Lines, bili nemarni i “prekršili svoju dužnost” u postupanju s izbijanjem koronavirusa na brodu u prvim danima pandemije.

Oko 2670 putnika i 1146 članova posade bilo je na Ruby Princess. Oko 660 ljudi na brodu zarazilo se koronavirusom, a 28 ih je umrlo, prema sudskim zapisima.

Gospođa Karpik, umirovljena medicinska sestra, tražila je odštetu za “osobne ozljede, uznemirenost i razočaranje” od više od 360.000 australskih dolara, ili oko 227.000 dolara.

Ali sudac Angus Stewart sa Saveznog suda Australije utvrdio je da je infekcija gđe Karpik virusom Covid-19 izazvala “vrlo blage simptome”, a nije rezultirala dugim Covidom. Dodijelio joj je 4423 australska dolara, plus kamate, ili oko 2790 dolara, za troškove liječenja iz vlastitog džepa.

“Ustanovio sam da su prije ukrcaja putnika na Ruby Princess na krstarenje ispitanici znali ili su trebali znati za povećani rizik od zaraze koronavirusom na plovilu i njezine potencijalno smrtonosne posljedice, te da njihovi postupci za provjeru putnika i članova posade na virus vjerojatno neće otkriti sve zarazne osobe,” napisao je sudac Stewart.

Sudac Stewart presudio je da je Carnival znao za opasnost za putnike od epidemije u veljači 2020. na drugim plovilima u vlasništvu i pod upravom tvrtke. To su bili Diamond Princess kod Japana i Grand Princess kod Kalifornije.

“Nastavak krstarenja nosio je znatan rizik od izbijanja koronavirusa s mogućim katastrofalnim posljedicama, ali oni su bez obzira na to nastavili”, napisao je sudac Stewart.

Vicky Antzoulatos, odvjetnica gđe Karpik, rekla je da će svaki putnik morati dokazati pojedinačnu štetu osim ako Carnival ne riješi tužbu. Svi putnici koji su bili na brodu dio su kolektivne tužbe, rekla je.

“Susanin suprug je bio vrlo teško ozlijeđen, pa očekujemo da će on imati značajan zahtjev. Isto će biti i za brojne putnike na brodu”, rekla je gospođa Antzoulatos, prenosi The Associated Press.

Carnival Australia je izjavila: “Vidjeli smo presudu i detaljno je razmatramo. Pandemija je bila teško razdoblje u povijesti Australije i razumijemo koliko je srceparajuće bilo za one koji su bili pogođeni.”

Gospođa Karpik rekla je da je zadovoljna presudom i da se nada da će pomoći drugim putnicima na Ruby Princess i obiteljima onih koji su umrli.

“Nadam se da će im otkriće doneti neku utjehu”, rekla je novinarima, “jer su svi prošli kroz mlin i natrag.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.