Radio sam za kompaniju Scylla/Tauck i dao otkaz nakon 14 dana!

Iskustvo sa riječnog broda za one koji misle da je tamo bolje nego na prekooceanskim:

Radio sam kao bar waiter svaki dan od 11-13h dnevno. Navodno daju dva slobodna dana mjesečno ali ja to nisam dočekao jer sam se iskrcao nakon 14 dana kad sam vidio kako i koliko se radi.

Mjesečno se naradiš preko 300h a oni plaćaju 160h!
Na kraju potpišeš neke radne sate koji nemaju veze sa mozgom.
Kompanija navodi u radnim satima da si radio nedeljno 40h a zapravo odradiš preko 70h.
Tako da prekovremeni rad ne postoji i nije plaćen.

To je izrabljivanje u pola Evrope. Kao da sam otišao raditi u Bangladeš.
Kompanija daje besplatnog 4GB interneta za mjesec dana. To je možda dobro bilo prije 10 godina ali danas izgleda žalosno.

Za platu od 1850€ to se stvarno ne isplati pa me onda i ne čudi što su počeli sve više zapošljavati Azijate koji tu rade godinama i ne žale se.

Kompanija je all inclusive a gosti su Amerikanci koji su zahtjevni i usluga mora biti na vrhunskom nivou.
Ali uprkos tome oni zapošljavaju neke konobare koji su otvoreno pričali kako nemaju iskustva u tom poslu ili ga imaju vrlo malo.
Tako da je par njih dobili otkaz nakon 7 dana.

Dok sam radio na okeanskim kruzerima nikada nisam radio preko 10h dnevno a zarađivao sam više para nego što se zarađuje na rijeci.

Pa u hotelima u Hrvatskoj se ove godine plate kreću oko 1200€ + bonus + bakšiš.
Radiš 8h dnevno, prekovremeno se uredno plaća, nedeljno jedan dan slobodan itd.

Ovo je bio moj prvi a vjerovatno i zadnji put da sam radio na nekom riječnom kruzeru jer kako sam čuo od nekih kolega sa drugih kompanija ni tamo situacija nije puno bolja.

… pa još jedno sa Vikingovog:

Ja sam naje*ao jos prvu sezonu na tom recnom brodu, moji kuci mi nisu verovali kad sam pricao koliko se radi i mislili su da preuvelicavam. Hvala bogu kad sam prosle godine odustao skroz od brodova,ne bih isao ni prosle nego sam izdrzao tri meseca na vikingu da bi kupio auto i otisao na godisnji i nikad se nisam vise ni vratio.

Izrabljivanje tesko, sve sto si opisao sobchak je istina. Rad od 80-90 sati narocito kuhinja i restoran!!
Na vikingu prvih mesec dana nisam imao vremena ni da izadjem napolje,a kada sam i imao to je bilo svega na sat maksikum trceci, ma katastrofa, robija za azijate i nazalost za nas Slovene sa Balkana, mada sreca pa polako i sa ovih prostora ljudi im sve manje dolaze kad vidis koliko radis a koliko plate.

Istina oni nam u stvari plate samo za tih 40 sati rada nedeljno koji je minimalac u Svajcarskoj, Nemackoj a gde su ostali prekovremeni sati, to uopste ni ne racunaju. Mislim da ih ni vlade tih drzava i inspekcije ni ne kontrolisu,cuo sam samo kontrolisu jug Francuske i tamo su rigorozniji, bile su im neke inspekcije i kaznili ih, al ovo ostalo sve se tolerisu i da izrabljuju nas i Azijate, samo ne daj boze da neko baci nesto u reku, alergicni su na zagadjenje prirode ti isti iz zapadne Evrope a kako nisu alergicni na ljude koji rade na tim brodovima…interesantno to im ne smeta ni da radis 20 sati dnevno.

Kad sam sve sabrao dobro sam i izdrzao tih par sezona. Mnogi pametniji kao ti su otisli nakon par nedelja ili meseci kad su videli zla u ocima. Znaci ni za neki osrednji nov auto nisam mogao da ustedim a krvavo sam radio tako pa se pitam kako? A tamo svi na kopnu Nemacka, Svajcarska u novim autima voze se a rade fizicki mnogo lakse poslove. Gde su beneficije i za to sto si odvojen od kopna i nema te kuci nedeljama, mesecima?

Interesantno pozivaju se toliko na kopnu na prava radnika i vode racuna o zakonima i postovanju istih i administraciji, ali zato za brod ih bas zabole. Bitno im je samo da imas radnu vizu ili regularan EU pasos i njihove vlasti boli uvo. I onako si za njih tamo samo radnik iz zemalja treceg sveta. Nazalost sustina je da se Azijati ne bune niti mentalno shvataju gde je problem. Njima tamo ti uslovi rada i ta plata savrseno odgovaraju, bar vecina koliko sam zakljucio.

Cak i za neke povrede na recnom brodu sto sam imao nisam imao konkretno kome da se zalim.
Jedino sto ostale da ih ocrnis na nekim drustvenim mrezama, sto sam i uradio na google reviews konkretno za taj cuveni viking.

Ostatak na forumu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.