Detaljan opis: brodski fotograf na Princess-u

Kako izgleda biti brodski fotograf?

U prethodnom članku sam pisao uopšteno o odlasku na brod i životu na brodu, a sada ću se potruditi da vam dočaram i kako mi je bilo na radnom mestu, jer verujem da postoji veliki broj ljudi kojima su te informacije potrebne, a do kojih informacija je teško doći.

Najpre, naše radne prostorije su foto galerija i foto laboratorija. U foto galeriji postoji nekoliko desetina panela na kojima svakodnevno kačimo hiljade slika, i tri pulta za prodaju. Iza glavnog pulta se nalazi kancelarija menadžera galerije u kojoj se sastajemo 5 minuta pre početka radnog vremena kako bismo stvorili što bolju radnu atmosferu i bili obavešteni o ciljevima za taj dan.

Foto laboratorija je prostorija od oko 25 kvadrata, koja se nalazi na nivou mora – deck 4, i u njoj se nalaze ormarići sa našom ličnom opremom koju dužimo, kao i 4 velika štampača koji gotovo neprekidno rade. Pored toga, u labu imamo i nekoliko Apple računara na kojima sređujemo slike u dark room-u i fotošopu pre svakog štampanja. Na ovu “veliku” prostoriju nadovezuje se jedna mala soba, koja podseća na špajz i u kojoj se nalaze rolne foto papira.
Ono što je zanimljivo u vezi ove sobe jeste činjenica da tamo ni ne postoji sijalica i da svaki put kada je potrebno zameniti papir na štampačima – ulazimo u ove sobe i “na slepo” raspakujemo papir iz pakovanja pa ga prebacujemo u magazine, međusobno se takmičeći ko će brže zameniti obaviti ovaj zadatak.

Što se tiče samog rada, on se sastoji od nekoliko poslova:

Rad u galeriji,
Podešavanje i održavanje mašina i štampanje slika u foto labu,
Slikanje početnog ukrcavanja gostiju i sail-away žurke,
Slikanje tzv. Gangway-a (izlazak gostiju sa broda u lukama koje posećujemo) i presvlačenje u kostime za tu priliku,
Slikanje večera u restoranima,
Slikanje na pozadinama u toku formalnih i kežual večeri,
Slikanje raznih događaja na brodu,
Biti mornar u pravom smislu te reči.

Pre početka svake ture (kruza) menadžer objavljuje raspored za svakog fotografa, tako da možemo isplanirati slobodno vreme u mestima koja posećujemo, ali i vreme za odmor i zabavu.

Kao što sam naveo u prethodnom članku, kada se radi u galeriji smena počinje od 8:45h i radi se u nekoliko delova do 11h uveče, ali sa pauzama od po pola sata-sat, tako da možemo da se odmorimo, istuširamo, jedemo ili šta drugo, kako bismo bili sveži za nastavak smene.

Na ovom poslu u svakom trenutku radi obično 4-5 fotografa i menadžer galerije koji se okupljaju u sobi iza glavnog pulta pre početka smene i postavljaju targete za prodaju tog dana i rešavaju tekuće probleme. Uglavnom po dvoje stoje na šalteru prodaje i rade sa direktno sa putnicima dok ostali šetaju oko panela i pomažu putnicima da pronađu svoje slike, pa onda pokušavaju da prodaju što više takvih slika i paketa slika koji donose specijalne bodove za fotografa, o čemu će u nastavcima biti reči. Pored prodaje slika naš posao je i da prodamo što više kopija DVD-a koji za svaki kruz specijalno pripremaju videografi, kao i da prodamo što više kamera i foto opreme. Putnici na kruzerima uglavnom imaju para i nije teško praviti zaradu u prodaji. Pored ovih stvari, jako je bitno da pravimo rezervacije za privatne foto sesije u Platinum Studiju, što po nekada zaista predstavlja težak zadatak jer je tamo slikanje znatno skuplje.
Studio se nalazi na vrhu broda (deck 19) i u njemu boravi Platinum Artist, specijalno obučen fotograf sa specijalnom opremom za umetničke crno-bele fotografije. Slike koje se tamo rade su mnogo boljeg kvaliteta, jer se rade specijalno za tu namenu, a ne generično kao u restoranima, i štampaju se na mnogo kvalitetnijem materijalu koji traje.

U galeriji je uglavnom opuštena varijanta, međutim kada dođe zadnji dan kruza, ili dan nakon formalne večeri, svi putnici ovamo pohrle kako bi kupili svoje slike i stvara se ogromna gužva, pa su tada uglavnom svi fotografi u galeriji na prodaji. Posle svakog radnog dana, oni koji su radili u galeriji zatvaraju sve panele sa slikama i unose opremu iz galerije u sobu iza, zaključavaju i idu u lab da čiste mašine pošto su oni koji su fotografisali ceo dan znatno umorniji pa idu ranije da se odmore.

U svom rasporedu svako ima po neki dan kada je zadužen da ujutru od 9 sati bude u foto labu, kada je potrebno da upali mašine, štampa slike ili fotošopira slike po porudžbini putnika. To mi je bio omiljeni deo posla jer sam obično bio sam ili u društvu nekog od kolega, pa bismo puštali muziku do daske ili gledali serije dok se slike štampaju. Nemojte da vas to zavara jer je ovo veoma odgovoran posao i predstavlja logistiku svim ostalim fotografima, a naročito onima u galeriji, tako da greške nisu dozvoljene.

Nastavak na forumu

“Embarkation day”
“Gangway”
“Dining rooms – Ressie”
“Backdrops, formal and casual nights”
“Razno”
“Biti mornar”

Comments

comments

One thought on “Detaljan opis: brodski fotograf na Princess-u

  1. Posto vidim amalo cu se nasaliti sa svima vama , ne trazite politicki podobne vec one koji nesto znaju i umeju da rade . Usput svaki posao je tezak i odgovoran i on trazi cisto znanje. Interesujke me ovvaj posao sao kako i gde bi se moglo pitati u vezi toga. Inace radio sam od slikanja preko crnobelog filma do fotografije, ali nisam radi osa ovim novijim priterima , al iverujem da i to niej neki problem. imao sam priliku da upotrebi mphotoshop i jos neke slicne, ako i rad sa sony vegasom za video editing. I neako ispkustvo u radu sa racunariima nekih eto oko 20 godina sa dosta razslicitim programima , kao i web dizjan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.